Oslo Havn logo Oslo Kommune

Byens flotteste skole på Filipstad

850 elever kan stupe rett i fjorden i storefri dersom Oslo Havn KF får gjennomslag for sine planer på Filipstad. Både elevene og gjestene ved det høye hotellet på Hjortnes, vil få en stor park rett utenfor døren.

I dag er det havnevirksomhet på Filipstad, men arbeidet med å gjøre dette området til en del av Fjordbyen er nå i gang. Oslo Havn KF og Rom Eiendom sendte i november 2011 inn sine forslag til detaljregulering for Hjortnes, området rundt fergeterminalen, og Hans Jægers kvartal, den østligste delen av Filipstad.

- Vårt forslag er som et kinderegg. Planen er bra for det publikum som aktivt kan bruke området, enten det er park, havnepromenade eller hotell. Samtidig ivaretar forslaget viktige næringslivsinteresser for Oslo som dynamisk by, med større plass til cruiseskip og ferger enn vi har i dag. Planen gir også Oslo muligheten for å huse de aller største internasjonale konferansene. Planen muliggjør at Oslo kan få flere nye signalbygg som mange vil ha meninger om, sier Bernt Stilluf Karlsen, styreleder i Oslo Havn KF.

Forslagene fra Oslo Havn KF skal behandles samtidig med områdereguleringen fra Plan- og bygningsetaten. Det er meningen at planene skal ut på offentlig høring i februar. Hvis alt går som det skal, vil politikerne her i byen i løpet av 2012 kunne bestemme hvordan framtidige Filipstad skal se ut. Utbyggingen kan tidligst starte i 2013.

Skole og badeanlegg
På Hjortnes, hvor Color Line i dag har sin fergeterminal, skal det fortsatt være havnevirksomhet med ferger og cruiseskip.

- Her vil vi å bruke nye næringsbygg som "støyskjerm" rundt fergeterminalen. Dette blir en buffer mellom havnevirksomheten og byen rundt, forklarer Stilluf Karlsen.

 I den såkalte "Hjortnes-buen" foreslår vi en stor skole med plass til 850 elever. I rommene inn mot fergeterminalen vil det være gymsal og lignende, mens det blir mye vinduer og utsikt ut mot fjorden. Elevene vil også kunne bruke den store parken ytterst Filipstad som sin "skolegård".  På tuppen av Filipstad, det som i dag populært kalles "vorta", foreslår vi nemlig en stor park. Her blir det badeanlegg, stupetårn og grønne sletter for å slappe av. Det er også kort vei til parken for alle de som skal bo på Filipstad, vi planlegger hele 3000 boliger her.

Høyt hotell
På Hjortnes foreslår vi å bygge et 120 meter høyt og slankt hotell. Det kan bli opptil 33 etasjer høyt. Sammen med konferansesenteret som vi også planlegger i Hjortnes-buen, vil hotellet sette Oslo i stand til å huse de aller største internasjonale konferansene med opp mot 5000 deltakere.

- Dette kan bli et spektakulært hotell, forhåpentligvis tilknyttet et internasjonalt nettverk og med byens beste utsikt, mener Stilluf Karlsen.

På Hjortnes ønsker Oslo Havn KF i tillegg å tilrettelegge for et ekstra cruiseskip sammenlignet med i dag. På den annen side er det tidligere terminalbygget mot E18 tatt ut av planene etter å ha lyttet til argumentene fra Frogner bydel.

Havnepromenade
Havnepromenaden skal gå gjennom hele den nye Fjordbyen. Oslo Havn KF er opptatt av at promenaden skal by på varierte opplevelser for turgåerne.

Langs Filipstad-kaia vil både skoleskip, marinefartøy, charterbåter og andre spektakulære skip kunne legge til kai.  Slik vil vi knytte Oslos maritime historie tett opp til den moderne byen. Vi ønsker også å sette tilbake en av de gamle kranene, som kan minne om den gangen Filipstad var stedet hvor bananer og kull kom til byen. Boccia-baner, kafeer og butikker vil det også bli plass til langs havnepromenaden.

Hans Jægers kvartal

src="filestore/Automatisk_opprettede_filer/hansjagerskvartal.jpg" id="ipsobj-files.File-500" class=" thumbnail-files-File thumbnail-files-File thumbnail-files-File thumbnail-files-File thumbnail-files-File thumbnail-files-File thumbnail-files-File thumbnail-files-File" alt="hansjagerskvartal.jpg" style="width: 498px; height: 228px;" />
Hans Jægers kvartal. På tomta nærmest Tjuvholmen kan bli et attraktiv bolig- og næringsområde.
Foto: LPO Arkitekter as

Hans Jægers kvartal er den delen av Filipstad som ligger nærmest byen, Dette området foreslår Oslo Havn KF at blir en forlengelse av Tjuvholmen og Aker Brygge.

- Dette er et meget attraktivt område, både for bolig og næring. Vi tror næringsbyggene vil være svært attraktive, selv om de må konkurrere med bruk av de samme områdene til boliger. Selve "indrefileten" blir bygg med god utsikt mot vannet. På gateplan vil det være kafeer, foretninger og andre publikumsvennlige attraksjoner, forklarer Karlsen.

For å sikre gode solforhold og utsikt fra flest mulig bygg, foreslår Oslo Havn KF at bebyggelsen blir gradvis lavere ned mot sjøen, fra ti til seks etasjer.

- På denne måten får vi størst mulig eksponering mot sol og utsikt og mest mulig skjerming mot støy og forurensning fra E18, forklarer Karlsen.

På den ytterste tomten som avslutter Hans Jægers kvartal ønsker Oslo Havn et spektakulært næringsbygg, enten et hovedkontor for en stor bedrift eller en offentlig institusjon.

- Dette er en unik plassering. Et arkitektonisk spennende bygg her kan bli flott i seg selv, i tillegg vil et slikt bygg skape spennende byrom i områdene rundt bygget. Dette kan være et hovedkontor eller som kontrast til resten av området, et sykehjem, mener Karlsen.