Oslo Havn logo Oslo Kommune

Kunst i havna

Hva med en kunstreise i havna? Se oversikt over kunst mellom Filipstad og Kongshavn som Oslo Havn har vært med å bekoste, eller som vi har bidratt til på annet vis.

 

Akershusstranda

Time Out.jpg

«Time Out» var tidligere bare en grå og kjedelig kloss ved Cruiseterminalen på Akershusstranda. Nå er den blitt en attraksjon. Kunstverket ble til i forbindelse med utsmykningen av Havnepromenaden i 2015 og er laget av kunstneren Atle Østrem.

Følg ham på Instagram: https://www.instagram.com/atleostrem/

Livbøye.jpg

Livbøyen på Akershusstranda lyser opp i mørket og er et stilig skue på kveldstid. Men er ulykken ute, så tror ikke at du kan kaste den på sjøen. Den er nemlig godt festet til bakken.

High Up.jpg

Skur 28. «High Up» er en del av et prosjekt som Martin Whatson jobbet med for Popop Urban Arts og Oslo Havn sommeren 2015. De andre kunstverkene som er del av prosjektet ligger på Rådhusbrygge 2.

Whatson benytter seg av stensiler som han legger lag på lag. 

Whatsons hjemmeside.

Fru Bugge_704.jpg

Skur 34. Hilde Bugge, også kalt "Fru Bugge", med «BeCoolClub» . En urban kollasj som i hovedsak består av plakater og billboards som hun har hentet fra storbyer verden over.

Mikael Noguchi_704.jpg

Graffitikunst av Mikael Noguchi. Lokalisert på den ene langsiden til skur 34.

 

Gorilla.jpg

Ved siden av Noguchis verk finner du «Gorilla», som er laget av den norske stensilkunstneren Hama Woods.

Kim Larsen_704.jpg

Skur 28. Urban graffitikunst av Kim "SinnSykShit" Larsen.


Rådhusbryggene

Zebra.jpg

«Zebra» på Rådhusbrygge 2 er en del av prosjektet som Martin Whatson jobbet med for Popop Urbans Arts og Oslo Havn sommeren 2015.

All White.jpg

«All White» står på den andre siden av bygget. Den ene siden av kunstverket er ment å være "all white", men blir dessverre ofte malt over av andre kreative sjeler.

Dykkaren.jpg

«Dykkaren» skuer ut over Oslofjorden på Honnørbryggen. Skulpturen er laget av Ola Enstad og ble kjøpt av Oslo kommune i 2013.

Filipstad

Pushwagner.jpg

Skur 13 – verdens mest stilige havneskur!

Pushwagners billedkunstverk er spesiallaget for skuret og er et samarbeid med Fineart. Med sine 1300 kvadratmeter er det kanskje Norges største billedverk.

Verket stod ferdig sommeren 2014 og er delt opp i fire motiver: «Movement II», «Subway Kid», «The Factory», «Kings Cross», og er lagd på et PVC-materiale.

Les mer her.

Inne i havneskuret er det i dag en skatebane og utenfor finner du Tufteparken, som er blitt en meget populær utendørs treningspark.


Tjuvholmen

Skulpturparken.jpg
Den østerrikske kunstneren Franz West har flere skulpturer i Skulpturparken, som ble åpnet i 2012. 

Den ene er «Artist chairs/Künstlerstühle», som består av 24 forskjellige stoler på 85 x 45 x 55 cm.

Den andre er «Spalt» (2003), som består av tre separate deler i aluminium: ankeret (som er 355 x 55 x 500 cm og veier cirka 180 kg), livbøyen (som er 400 x 55 x 400 cm og veier cirka 250 kg) og repet (som er 290 × 290 × 600 cm og veier cirka 350 kg).

Les mer om kunstneren.


Det er utviklet en app, «Skulpturparken på Tjuvholmen», om de ulike kunstverkene i parken, som kan lastes ned gratis fra Google Play og  App Store.

Tjuvtitten.jpg

Tjuvtitten er et populært utkikkstårn ved Astrup Fearnely Museet. En glassheis tar deg de 54 meterne opp til toppen, hvor du har fin utsikt over byen, fjorden, båtene og åsene som omkranser byen.

Utkikkstårnet holder bare åpent på lørdager og søndager i sommersesongen (mai – september), mellom kl. 12 og 18. 

Revierkaia

Salt.jpg



"Salt" er et nomadisk kunstprosjekt plassert ved Langkaia i Bjørvika i Oslo - med utsikt mot operaen. Prosjektet består av fire trekonstruksjoner inspirert av tradisjonelle norske fiskehesjer. Målet er å bringe kunst, musikk, mat og arkitektur sammen. Her finner du blant annet en konsertscene og badstu med plass til 125 mennesker, kafeen Naustet innredet med detaljer som kan minne deg om bestemors stue, og lydistallasjon.

Les mer: http://www.salted.no


Evergreen1.jpg

«Evergreen» er et kunstprosjekt som er inspirert av ballastplanter. Prosjektet består av en plantelignende skulptur, ballastplanter i bed og en lyttestasjon der du kan høre om plantenes historie. 

Les mer: http://www.evergreen-oslo.no/


Kongshavn (E18) 

Kubikk.jpgNorges mest spesielle rundkjøring finner du på lokket over E18 Mosseveien ved Kongshavn.

Containerkunstverket «Kubikk» (2015) av Michael Johansson markerer inngangen til Oslo og Godshavna i Sydhavna, og er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Havn og Statens vegvesen.

Kunstverket er utformet som en «sandwich» med containere på topp og i bunnen, og i midten finner du et sammensurium av ulike gjenstander som oppfattes som typiske for vei- og havneområder, som en båt, bøye, blåse, noen trafikkskilt og sviller.