Oslo Havn logo Oslo Kommune
Drømmene i havna

Drømmene i havna

Nå kan du oppleve fotoutstillingen «Drømmene i havna» ved Akershusstranda 19. Den er Oslo Havns bidrag til Oslos byjubileum i 2024.  

PUBLISERT: 12.07.24

SOM MÅL I LIVET: Hvem som fikk oppfylt drømmen da denne vakre bilen ble løftet i land i Oslo havn i 1957 vites ikke. Den franske Citroën Traction Avant var ny modell av året, og kom med Fred. Olsens skip, som trafikkerte havnene i Frankrike. På 1950-tallet var det mest positive assosiasjoner forbundet med personbilen. I dag skal privatbilismen begrenses i byen. Foto: Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Fotoutstillingen er i parken nedenfor Oslo Havns administrasjon (Skur 38) og på sjøsiden i retning Skur 39.   

Det er 400 år siden middelalderbyen Oslo brant og den nye byen Christiania ble bygget i Kvadraturen. For 100 år siden fikk byen tilbake navnet Oslo.  I århundrer har havna vært et sted der drømmer kunne virkeliggjøres.  I denne fotoutstillingen kan du lete etter en drøm i hvert bilde.   

 

Alt starter med en drøm.  

Drømmen om   

å motta varer fra fjerne kyster,  

å eksportere varer og skape velstand,  

å legge fra kai og utforske verden,   

å finne ly i ei trygg havn.    

 

LYKKE:  Maria og hunden Lykke synes det er hyggelig å gå tur langs verdens lengste  havnepromenade. En tur innom veteranbåtene under arrangementet Oslo havnelangs er også en smak av lykke.  

Oslo Havn skaper folkeliv langs havnepromenaden, forvalter og investerer i bygg, kaier og grøntområder. Og er du sulten, så er det flere hyggelige restauranter her også. Oslo havnelangs 2024 arrangeres 1. september kl. 12-16.

Foto: Hans Kristian Riise, Oslo Havn.

 

Bildene er tatt av Hans Kristian Riise og Lars Finholth i Oslo Havn, Geir Anders Rybakken Ørslien, Marte Garmann og Ranmod Solland. 

Historiske bilder av Oslo havn i etterkrigsårene er lånt av Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Fotografier fra Den norske amerikalinjen er tatt av Anders Beer Wilse (Oslo Museum).  

Drømmen om en ny by  

Start gjerne en vandretur i havna med å se 1600-talls maleriet av den nye byen som oppstod i Kvadraturen bak Akershus Festning.   

«Her skal byen ligge», sa Kong Christian IV. i 1624. Han grunnla Christiania, kalt opp etter seg selv. Først i 1924 endret Stortinget navnet til Oslo igjen.     

En stor bybrann hadde ødelagt middelalderbyen Oslo på den andre siden av bukta. Folk fikk ikke dra tilbake og gjenoppbygge trebyen. Fremtiden skulle bygges i mur.   Nye kaier ble viktige for velstanden. I 1735 ble Havnekommisjonen opprettet. Nå heter den Oslo Havn KF og er et kommunalt foretak med eget styre.    

1699: Christiania sett fra Ekeberg 1699. Maleri av Jacob Coning (Nasjonalmuseet). I utstillingen er det 27 fotografier og ett maleri (reproduksjon).

 

Drømmen om velstand 

Havna ble avgjørende i byens velstandsutvikling, for import og eksport. På utstillingen kan du se historiske bilder fra Oslo havn på 1940-, 1950- og 1960-tallet.  I årene etter de to verdenskrigene skulle velstanden bygges opp. Over havna kom den gangen som nå det meste av varer som folk trenger. By og havn har alltid hørt sammen.   

Drømmen om Amerika var også en drøm om velstand. Anders Beer Wilse har fotografert utvandrerdrømmen i Oslo havn. Her lå det første ekspedisjonsbygget for Den norske Amerikalinjen (NAL). I dag er det administrasjonsbygg for Oslo Havn og kalles Skur 38.  

UTVANDRING: Om lag en millioner nordmenn utvandret til Nord-Amerika. Med årene vokste ønsket om å etablere et nasjonalt rederi med direkte forbindelse mellom Norge og Amerika. Drømmen ble realisert i 1910 da Den norske Amerikalinje (NAL) ble etablert.   Ett av skipene ble kalt “Atlanterhavets dronning.” DS «Stavangerfjord» ble levert i 1918 og var i trafikk til 1964. Her er hun fotografert utenfor S 38 i 1922. Amerikabåtene la til kai i Oslo/Kristiania, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum.  

 

Moderne havn 

Utstillingen tar pulsen på livet i havna og havnas mange oppgaver. Her er kranføreren som laster containere, Maria og hunden Lykke på tur under Oslo havnelangs, glimt fra marinebesøk og Kong Frederik og Mary av Danmark som ankommer på staslig vis. 

Overgangen mellom historie og modernitet kan sees gjennom blikket til Lars Finholth. For som han sier: «Alt er i endring. Vi må forstå historien for å forstå fremtiden». Han har fotografert endringene i havna.   

 

Rivning: Bildet til venstre: Rivning og sanering av Skur 72 på Grønlia.  Bildet øverst til høyre: Skilt ved transportbånd på Skur 82 som skulle rives (2014).  Bildet nederst til høyre: Stemningsbilde tatt i den gamle sentralgarasjen da Skur 58 skulle rives. Kunden Tineagent holdt en verdig avslutning i Skur 58 med fotoutstilling, gravøl og fest (2011).  Foto: Lars Finholth.

 

Se utstillingen digitalt her

Inspirasjonen til fotoutstillingen kommer fra diktet: 

DET ER DEN DRAUMEN  (Olav H. Hauge)​  ​  

Det er den draumen me ber på​   

at noko vedunderleg skal skje,​  

at det må skje -  

at tidi skal opna seg,​  

at hjarta skal opna seg​,  

at dører skal opna seg​,  

at berget skal opna seg,​  

at kjeldor skal springa -  

at draumen skal opna seg,​  

at me ei morgonstund skal glida inn​  

på ein våg me ikkje har visst um.  

 

Velkommen til fotoutstilling! 

FOTOUTSTILLING PÅ VIPPETANGEN: Fotoutstillingen er i parken nedenfor Skur 38 (ved Orlogsgasten) og på sjøsiden i retning Skur 39 på Vippetangen (dette bildet).