Det opplyser Forsvaret i en pressemelding:
Amerikansk hangarskip besøker Oslo - Forsvaret
I forbindelse med besøket vil flere tusen amerikanske soldater oppholde seg i Oslo, slik det også skjedde da USS «Gerard R. Ford» besøkte hovedstaden i mai 2023.
– Dette skipet vil være like synlig og omtrent like stort. Det er trangt inn gjennom Drøbaksundet, så dette vil vekke oppsikt, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.
USS «Harry S. Truman» og resten av fartøyene har i de siste ukene trent med Forsvaret i norske nærområder.
– Besøket viser at NATO er klar til å forsvare seg selv, og at vi står godt sammen om det. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i nå, vil ikke gå over med det første, så vi må venne oss til at det er høyere militær aktivitet nærmest kontinuerlig. Noen ganger blir det veldig synlig, som når et hangarskip kommer inn til Oslo, sier Andersen i pressemeldingen.
Oslo Havn bistår Forsvaret
Mottak av allierte er avgjørende for å forsvare Norge og Norden. Forsvaret samarbeider tett med flere aktører i totalforsvaret for å ta imot allierte. I en krisesituasjon vil Forsvaret ha behov for sivil støtte. Derfor er totalforsvaret – det vil si Norges samlede sivile og militære beredskapsressurser – avgjørende, skriver Forsvaret.
Forsvaret samarbeider tett med flere aktører i totalforsvaret for å ta imot allierte. Kystverket, Luftfartstilsynet, Avinor, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har deltatt i planleggingen. For besøket i Oslo har også Oslo politidistrikt, Statsforvalteren for Oslo og Viken og Oslo Havn deltatt i forberedelsene.
- Med sin sentrale beliggenhet er Oslo Havn en nøkkelaktør i forsyningssikkerhet av varer til befolkningen og næringslivet i Oslo, Østlandet og hele Norge. Havnen spiller derfor en viktig rolle i Norges totale beredskap. Oslo Havn har et tett samarbeid med Forsvaret ved militære anløp og støtter Forsvaret i deres viktige arbeid, sier Ingvar M. Mathisen, havnedirektør i Oslo Havn.
Informasjon til publikum fra Forsvaret
Restriksjoner luftfartøy
Luftfartstilsynet oppretter et luftrestriksjonsområde i indre Oslofjord med bakgrunn i luftfartsloven. I dette restriksjonsområdet er det forbudt å operere luftfartøy – inkludert droner – innenfor 0,5 nautisk mil (926 meter) fra militære fartøy. Restriksjonsområdet gjelder også i en høyde opp til 3000 fot (914,4 meter). Dette betyr altså at luftfartøy kan operere som normalt utenom restriksjonsområdet på 0,5 nautisk mil og med en høyde på 3000 fot.
Restriksjonsområde i deler av luftrommet i Oslo
Restriksjoner til sjøs og land
Ved inn- og utseiling i Oslofjorden, samt under oppholdet i Oslo, vil militære fartøy og vakter sørge for sikkerheten. Det opprettes militære forbudsområder. Dette for å ivareta både hangarskipet og publikums sikkerhet. Forsvaret vil håndheve forbudsområdene. Militære vakter vil bortvise uvedkommende. Overtredelser vil bli anmeldt til politiet.
- Båtførere skal holde avstand på 0,5 nautisk mil til hangarskipet ved inn- og utseiling, samt når det er oppankret.
- Der det ikke er mulig å holde avstand på en nautisk mil skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene.
- Lokal sjef på stedet vil fastsette avstand til skipet der forbudsområdet håndheves.
- Forbudsområde hvor støttefartøy ligger i havn er tydelig merket både på land og i havnebassenget.
Fakta om USS «Harry S. Truman»
USS «Harry S. Truman» (CVN-75) er nummer åtte i serien av store hangarskip i Nimitz-klassen i den amerikanske marinen. Skipet er oppkalt etter USAs 33. president, Harry S. Truman. Kjølen ble strukket ved Newport News Shipbuilding den 29. november 1993, og skipet ble døpt 7. september 1996.
Media:
Ved pressespørsmål, kontakt Forsvarets pressevakt på telefon 91 66 99 55 eller e-post: milinfo@fd.dep.no