Tekst og foto: Siv Ellen Omland
Kung er som en mor blant fiskerne på Akershusstranda utenfor Oslo Havns administrasjonsbygg. I 23 år har hun fisket her, sittende på en liten krakk iført en fargerik hatt. Hun prøver å holde orden på de andre fiskerne så godt hun kan. De fleste er menn. Når makrellen kommer, står det gjerne 30 - 40 fiskere på bryggekanten, fra alle verdensdeler. Asia og Øst-Europa er særlig godt representert.
- Jeg passer på at fiskerne rydder etter seg, sier Kung.
Foreslår fiskeforbud
Fiskeridirektoratet er i likhet med mange andre bekymret for at livet i Oslofjorden skal dø. Ett av forslagene for å redde fjorden er at det bør bli fiskeforbud i 10 år. Målet er å få opp fiskebestanden. Forbudet skal gjelde både yrkesfiskere og hobbyfiskere. Indre Oslofjord er en av sonene der totalforbudet er vurdert. Forslaget er nå oversendt til Nærings -og fiskeridepartementet. Hvis det vedtas, blir det slutt på all fisking i Oslo.
For Kung og mange andre hobbyfiskere er forslaget dramatisk.
- Det blir så trist hvis vi ikke får lov å fiske mer. Jeg blir deprimert om vinteren og lengter etter å fiske i sommerhalvåret. Jeg teller dagene til jeg kan komme hit og se utover sjøen. Det gjør godt for humøret og helsen. Dessuten har vi et godt internasjonalt fellesskap. Mange fiskere har kjent hverandre i flere år, sier Kung.
Hver ferie tilbringes på en krakk ved kaikanten. Makrellfisket i Oslo er bra. Andre fiskearter biter sjelden på kroken. Fisken hun ikke spiser selv gir hun bort til venner.
- Vi fiskere tar kun med oss makrell. Hvis noen en sjelden gang får torsk, settes den straks ut i sjøen igjen. Det er en avtale mellom oss. Alle er opptatt av å bevare torsken, sier Kung.
Godt for sjel og sinn
Hun er gift med en norsk mann og har jobbet som rengjører i mange år. Arbeidet førte til helseproblemer.
- Jeg er ikke lenger i jobb, og liker ikke å sitte hjemme hele dagen. Da blir jeg deprimert. Min mann synes det er fint at jeg har fisking som hobby og treffer andre mennesker. Jeg er så takknemlig for at jeg får komme hit og fiske, og så glad for å bo i Norge. Det gir en egen ro å sitte her og se utover sjøen, så godt for sjel og sinn. Naturen er nydelig, sier Kung og viser entusiastisk frem bilder hun har tatt av makrellskyer og delfiner.
Jevnlig tar hun en gåtur langs havnepromenaden.
Mange av fiskerne har stått ved kaikanten i flere år. Den sosiale koden er å være stille og nyte naturen og fisket. Men her er det også mange, gode samtaler om fisking. I kjølebaggene står bokser med småsild til agn. For noen starter høysesongen allerede i juni og varer til oktober. Det gjør ikke noe om fisken ikke biter hver dag. Den helsebringende effekten ved å fiske er viktigere.
Men noen dager er det hyggelig å komme hjem med makrell.
- Jeg anbefaler å steke makrellen med thaipasta og kokosmelk, eller bare i smør krydret med pepper, sier Kung Solli. Det er alltid godt.