Grønn teknologi mot plast i Oslofjorden
Oslo Havn satser på en hel rekke nye innovasjoner innen søppelhåndtering og tiltak mot plast i havet. Noen innretninger er allerede i bruk, og noen er fortsatt i utvikling. Oslo Havn bidrar med finansiering og utprøving av utstyret.
Edvin Kongsten Wibetoe er overingeniør i Oslo Havn KF og har oversikt over eksisterende og kommende tekniske løsninger i havna.
– Jeg mener at Oslo Havn skal være i forkant av utviklingen, og at vi skal ta i bruk og være med på å utvikle innretninger som sørger for at mindre avfall havner i sjøen. Det som allerede er i sjøen, bør samles opp på en mest mulig effektiv måte. I dag har vi flere tiltak både på sjø og land som bidrar til dette, sier Edvin Kongsten Wibetoe
1. Trash Trawl
Dette er en innretning som samler opp søppel som kommer flytende i elveløpene. Med noen lange lenser, inspirert fra oljevern, ledes søppelet som kommer flytende inn til siden. Der fanges søppelet opp og føres videre til et nett. Søppelet blir så hengende fast, og sekken må tømmes med jevne mellomrom.
Konstruksjonen er enkel, og Bymiljøetaten i Oslo er den første som tar i bruk søppelsamleren.
Her er Bymiljøetatens film om Trash Trawl
2. PORT BIN XL
Denne ser ut som en stor basketballkurv når den heves over vann. Den er konstruert med en pumpe i bunnen som hele tiden suger vann igjennom. Det som kommer i nærheten blir sugd ned i et nett. Vannet går gjennom sekken, men søppelet blir igjen. Når den blir full, tømmes sekken. Port Bin settes gjerne opp i bynære havnebasseng for å fange søppelet før det synker til bunns. Oslo Havn er pilotkunde for Spill Tech som har utviklet innretningen.
Se film som viser hvordan Port Bin XL fungerer
2b. Port Bin Fixed - Den originale
Grunnen til at Port Bin XL ble utviklet var forgjengeren «Port Bin» - den mindre varianten som viste seg å være veldig effektiv. Den rommer bare 30 liter og stikker ikke så dypt ned, slik at vi den er mulig å plassere der det er grunt, men den er på ingen måte en dårligere versjon. Den kan derimot være mer hendig i områder hvor det ikke er så mye plass til rådighet. Oslo Havn har i dag to stykk Port Bin liggende ved Rådhusbryggene i byhavna. Den fungerer bra i områder hvor Port Bin XL blir for stor å håndtere
3. Søppelsugeren Sidewalk Swiper
Sidewalk Swiper er en robot som kan assosieres med en støvsuger slik vi kjenner den når vi drar etter oss en maskin med en slange. Denne er riktig nok større, og for at den som betjener den skal få en så effektiv og hensiktsmessig bruk av den som mulig, er søppelsugeren laget slik at den fotfølger deg uten at du trenger å dra den etter deg.
Fysikk og helse
Det kan være anstrengende å holde inne en hendel med hånden over lang tid. Det vet alle som har håndtert en kantklipper, høyttrykksspyler eller andre håndttaksbaserte apparater på hjemmebane. En av de store fordelene med denne er altså at den er mer ergonomisk fordi operatøren har armene fri, og unngår klypebevegelse i hånden.
Denne finnes også med en vaskefunksjon som kan vaske vekk søl og annet størknet griseri som kan ha satt seg fast i underlaget. Den kan samle opp flere sigarettsneiper på mye kortere tid enn en klassisk søppelklype.
4. Clean Sea Robot - Utviklingsprosjekt
Dette kan bli sjøveiens feiebil. - En robot som kjører rundt i havnebassenget og suger opp flytende rask på overflaten. Dette er en innretning Oslo Havn er med på å utvikle, og det er utsikter til at vi skal få være med å testkjøre og evaluere den, for tilslutt å forhåpentligvis sette den i full drift i fremtiden. Målet er at den skal kunne kjøre helt av seg selv, fange søppel og tømme innholdet når den er full.
5. Undervannsdroner
Undervannsdroner har flere bruksområder. Den kan erstatte en dykker når områder under vann skal undersøkes. Dronen er utstyrt med en klo som kan fiske opp eller flytte på gjenstander der det er for dypt eller vanskelig å komme til på annet vis. Dronene har kamera og kan gjøre det enklere å befare for eksempel under bryggene.
6. Panteflaskeholder
En sympatisk liten smarting som skal være med på å bidra til at panten blir tatt vare på av de som faktisk vil ha den. Nå kan de som vil bli kvitt brusflaska si sette den i flaskeholderen fritt tilgjengelig til den som ønsker å benytte seg av pant. Dette er også et fint tiltak for å oppfordre til gjenbruk uten søppelrot på gata, og å minimere stigmaet det kan være å rote nedi søplebøtter for dem som føler seg tvunget til det i samfunnet vårt.
7. Pelikan:
Hver dag er Havneoppsynet på vannet for å se til at havnetrafikken går som den skal, men de har også ansvar for å rydde fjorden for søppel. I 30 år har den spesialdesignede miljøbåten Pelikan plukket opp mange tonn søppel i året med sin unike søppelskuff. Nå skal Pelikan bli helelektrisk, og i desember kan Oslo smykke seg med verden mest mest miljøvennlige havnebåt. Den elektriske arbeidsbåten blir nå utstyrt med en ekstra kran og gripefunksjon for å plukke opp større objekter, og vinger foran for å kunne samle søppel fra et større område. Til forskjell fra Pelikan, den eldre, skal nybåten også ha dynamisk posisjonering – en metode for å holde båten i samme posisjon uten bruk av anker. Fartøyet bygges av Grovfjord Mekaniske Verkstad og levering av den nye Pelikan vil skje desember 2019.