Oslo Havn logo Oslo Kommune
Hedret falne soldater

Hedret falne soldater

Forsvarsministeren avduket fredag minnesmerket over falne norske soldater i Normandie 1944.

PUBLISERT: 09.09.22

AVDUKET MINNESMERKE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram talte og stod for avdukingen av det nye minnesmerket på Normandieplassen.

- Tusenvis av allierte soldater, sjøfolk og flygere ofret livet fra landgangen 6. juni til frigjøringen av Paris i slutten av august. Blant de falne var 52 nordmenn. Navnene på dem som falt kan leses på minnesmerket over norske krigsdeltagere i Normandie, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram. 

VERDIG PLASSERING: Representanter fra Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Handelsflåten var tilstede ved avdukingen på Normandieplassen. 
HEDRER FALNE SOLDATER: Det nye minnesmerket på Normandieplassen hedrer de 52 falne nordmenn i forbindelse med Operasjon Overlord.

 

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen og sjef for Forsvarets veterantjeneste, oberst Morten Henriksen, inviterte til avdukingen på Normandieplassen, nedenfor Akershus festning. 

INVITERTE: Havnedirektør Ingvar M. Mathisen sammen med oberst Morten Henriksen (sjef for Forsvarets veterantjeneste) i forkant av arrangementet.

 

- Oslo Havn og Forsvarets veterantjeneste har sørget for at vi også her på Normandieplassen, med denne platen, blir minnet om dem som kjempet og falt for fred da nasjonens eksistens sto på spill, sa forsvarsminister Gram. 

Verdig plassering 

Representanter fra Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Handelsflåten leste opp navnene til de 52 falne norske soldatene i forbindelse med Operasjon Overlord, og la ned blomster ved minnesmerket. 

- Jeg er født og oppvokst i Narvik, hvor jeg tidlig lærte om slaget om Narvik – det største slaget på norsk jord i moderne tid - som utspant seg fra 9. april til juni i 1940. Dette vekket også min interesse for å lære mer om andre verdenskrig herunder D-dagen og landgangen i Normandie, sa havnedirektør Ingvar M. Mathisen. 

Det nye minnesmerket har fått en verdig plassering ved siden av Orlogsgasten. 

- Det er viktig at vi også her i Oslo hedrer de nordmenn som ga sine liv i Normandie i kampen for vår frihet, sa havnedirektør Mathisen.  

Enorme dimensjoner 

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ga en historisk beskrivelse av Operasjon Overlord, verdens største landgangsoperasjon og betydningen av denne. Navnet var de alliertes kodenavn for invasjonen av Frankrike. Den begynte 6. juni og anses av mange som avsluttet med de alliertes erobring av Paris 25. August 1944. 

OPERASJON OVERLORD: Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen (til venstre) ledet seansen og ga en historisk beskrivelse av Operasjon Overlord i sin tale.

 

- For de 52 familiene i Norge som etter Operasjon Overlord ikke fikk tilbake sine kjære brast håpene i bunnløs sorg. Vi minnes dem i dag, sa kommandørkaptein Bøe-Hansen. 

Invasjonsstyrken D-dagen hadde enorme dimensjoner. Totalt bestod den allierte flåten av 7000 fartøyer, inkludert 1213 krigsskip, 4126 landgangsfartøyer, 736 støttefartøyer og 864 handelsskip med til sammen 196.000 sjømenn om bord. I luften deltok 11 000 fly. 156000 soldater skulle gå i land i Frankrike. 

Avduket i takknemlighet 

- Krigen i Ukraina er en påminnelse. Den minner oss om at fred og frihet ikke kommer gratis, og at vi aldri kan ta friheten for gitt. Den minner oss om at i vanskelige tider er det alltid noen som tar de tunge belastningene og noen som lider, slik veteranene fra andre verdenskrig gjorde det. De fortjener vår oppmerksomhet, omtanke og respekt. I takknemlighet avduker jeg navnene til våre falne helter, avsluttet forsvarsminister Bjørn Arild Gram sin tale før han foretok selve avdukingen. 

Symboliserer fartøyer 

Minnesmerket er utformet av Erling Eikli. Det er laget av stålplater og forankret med nagler. Dette skal symbolisere fartøyer – både norske handels- og marinefartøy – som utgjorde en betydelig del av det norske bidraget under den andre verdenskrig inkludert på D-dagen og under Operasjon Overlord. 

Takket prosjektgruppen 

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen avsluttet seansen med å takke prosjektgruppen som har bestått av kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen (stabssjef i Forsvarets veterantjeneste), Erlend Pehrson (prosjektleder, Oslo Havn) og Erling Eikli (tidligere redaktør i Forsvarets forum). Gruppen har blitt godt assistert av generalmajor Johan Brun.