Oslo Havn logo Oslo Kommune
Opplev teater og åpent veteranskip

Opplev teater og åpent veteranskip

Et spennende drama om krigsseilerne utspiller seg de neste dagene i Oslo havn. På Akershusstranda kan du besøke det historiske skipet D/S Hestmanden og bli med på teaterforestillinger.

PUBLISERT: 18.07.23

- Vi ønsker å gi publikum et unikt og autentisk innblikk i krigsseilernes opplevelser under 2. verdenskrig, sier André Lassemo og Jon Erik Myre. I om lag en time spiller de Oskar og Ingvald, to svogere som arbeider om bord på D/S Hestmanden (foto: Gunstein Myre).

Hver dag fra 18. juli til 1. august er skipet åpent for publikum like under muren ved Akershus festning. Sent ettermiddag er det teaterforestillinger under dekk. Her spilles forestillingen «Det heldige skipet – en krigsseilerhistorie».

 

Spilledager Oslo: 19. - 23. juli og 27. - 30. juli
Varighet forestilling: 70 minutter
Anbefalt aldersgrense: 13 år og oppover.
Besøksadresse: Christian Radichs plass på Akershusstranda 9, Oslo.

Se billetter

Se Facebook

Åpent skip: Hestmanden er åpent for publikum kl. 11-17 (unntak: ankomst og avgangsdatoer). Stengt mandager (med unntak for publikum til teaterforestillinger).
Merk: Ettersom skipet er vernet, er det dessverre ikke tilpasset alle behov, som tilgang for rullestolbrukere. Det er bratt landgang og trapper.

 

Forestillingen er et samarbeid mellom Kanon Produksjon og Norsk krigsseilermuseum. Under 2. verdenskrig sto sjøfolk i den norske handelsflåten midt i kampens hete, enten de ville det eller ikke. Vi følger Ingvald og Oskar, to svogere som arbeider om bord på D/S Hestmanden. Situasjonen om bord på skipet er dramatisk. Det blir også hjemkomsten.

Lærdom

André Lassemo spiller Oskar og Jon Erik Myre spiller Ingvald. De er også produsenter og dramatikere. I tillegg har de med seg Enrique Lietor, som har teknisk avvikling på forestillingene i Oslo. Utover dette driftes skipet av et mannskap på 16 personer.


- Har forestillingen et budskap til oss i dag?


- Vi kan lære om hvordan noen håndterte det å ha en usikker fremtid, føle seg fremmedgjort, tvile på egne evner og leve i frykt og ensomhet. Følelsene er like aktuelle i dag og gjenkjennbare for de fleste. Parallellene mellom denne forestillingen og dagens krigssituasjon i Europa er også åpenbare, mener skuespillerne.


- Vi håper at forestillingen kan bidra til å rette søkelyset på bragdene. Samtidig er det viktig å finne balansen mellom faktiske heltedåder og det generaliserte bildet mange hadde av krigsseilerne i etterkrigstiden - bitre, høylytte og misforståtte drankere. De opplevde store påkjenninger og ble sett ned på for «ikke å ha bidratt til å forsvare landet», sier Lassemo og Myre, og legger til:


- Mange har lett for å definere et annet menneske, uten å vite hva som ligger bak. Vi prøver ikke å forsvare, men heller belyse hvorfor mange av dem håndterte livet etter krigen som de gjorde. Krigsseilerne er en viktig del av vår nasjonale arv. Vi ønsker både å formidle arven og åpne for diskusjon om hva vi har lært og fremdeles kan lære av krigsseilerne og uretten de ble ofre for.

En rystende beretning

Som dramatikere er Lassemo og Myre opptatt av å formidle dagsaktuelle og viktige historier. Krigsseilernes innsats under 2. verdenskrig er et glemt og misforstått kapittel i norsk historie.


- Fortellingen om våre krigsseilere er en rystende beretning om et samfunn som ikke var godt nok forberedt på å ta vare på noen av sine største krigshelter. Av de 35 000 krigsseilerne i den norske handelsflåten omkom nær 4 500. Ingen andre grupper påvirket av krigen led så store tap. Krigsseilerne regnes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over Tyskland. Likevel fikk de ikke fortjent anerkjennelse. Det skulle gå over 60 år før de fikk oppreisning, da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i 2013 offisielt ba om unnskyldning for den dårlige behandlingen krigsseilerne ble utsatt for etter krigen.


Dokumenterte opplevelser


Forestillingen bygger på kilder hentet fra Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet. Hovedkarakterenes liv og opplevelser er fiktive, men er inspirert av intervjuer med tidligere krigsseilere. Forestillingen hadde urpremiere på skipet Hestmanden 9. september 2022 i Kristiansand. Sommeren 2023 er dette seilende museet på en seilas langs sørøstkysten av Norge. Forestillingen spilles blant annet i Kristiansand, Langesund, Horten, Moss, Oslo, Risør, Sandefjord og Mandal.

Bildetekst: - Jon Erik Myre og Andrè Lassemo dramatiserer krigsseilernes liv i sinne, sorg og dødsangst, men også med glede, samhold og kampvilje. Turneen er støttet av en rekke aktører og finner sted i historiske omgivelser like under Akershus festning (foto: Gunstein Myre).