- Vi skjøt starten i Lysakerfjorden fra båten vår. Fram til da hadde jeg hatt fokus på å rapportere til Horten sjøtrafikksentral, til Redningssentralen og til Oslo Havn. Da startskuddet gikk snudde jeg meg bakover for første gang og så et hvitt skue med mange hundre båter. Det var et helt utrolig syn, sier Anne Haabeth Rygg fra arrangøren, Oslo Seilforening.
På forhånd ble det anslått at 350-400 båter ville delta i kortesjen. TV2 og NRK filmet live fra Christian Radich.
- Det var helt vanvittig å stå på akterdekk på Christian Radich å skue bakover på alle båtene som fulgte. At det var tusen båter på sjøen er jeg helt sikker på. For oss ble det en helt spesiell opplevelse, og en fantastisk anledning til å vise fram skuta vår, sier Vidar Pederstad, administrerende direktør for Christian Radich.
Spenning i forkant
Oslo Seilforening var på forhånd spent på om det skulle bli noen stopp eller om kortesjen skulle begynne å drive.
- Ved Bleikøya måtte Christian Radich gjøre en tilnærmet full stopp for å svinge styrbord, da kunne det fort blitt en trekkspilleffekt. Vi varslet underveis via radioen og ga beskjeder som «nå er det like før» og «nå er det fem meter igjen». Det fungerte fint, sier Rygg.
Kortesjen gikk på sydsiden av Langøyene og gjennom Bleikøysundet før den beveget seg opp på vestsiden av Vippetangen.
Stort potensial
Oslo Seilforening tok kontakt med Christian Radich på et tidspunkt hvor mannskapet var permittert.
- Min første reaksjon var at dette ville bli for tungt å dra i gang. Men da jeg så potensialet var jeg ikke i tvil om at vi skulle være med. Jeg vil gjerne takke Oslo Seilforening for initiativet, sier Pederstad.
En årlig tradisjon?
Suksessen frister til gjentakelse, men det er for tidlig å si om 17. maikortesjen kan bli en årlig tradisjon.
- Vi fikk veldig mange postive tilbakemeldinger mot slutten av rundturen fra deltakere som håper det blir kortesje til neste år også, sier Rygg.
Pederstad fra Christian Radich er usikker på om det er mulig å gjenta suksessen under normale omstendigheter og skape en 17. maitradisjon.
- Jeg vet ikke om dette har kommet for å bli, men det er et spennende alternativ for båtfolket. 17. mai er det mye som trekker på land. Men det å samle båtfolket i Oslo for å gjøre noe felles og skape en opplevelse, uavhengig av 17. mai, er en idé det er verdt å bygge videre på, sier Pederstad.
Positiv arrangøropplevelse
Oslo Seilforening har hatt en positiv opplevelse som arrangør.
- Det har gått veldig fint å arrangere. Vi fikk raskt svar fra Oslo Havn og fikk tatt valg angående rutevalg. Det var flott oppmøte av Politiet, Redningsselskapet og Oslo Havn med sine båter. Horten sjøtrafikksentral har også vært svært hjelpsomme, sier Rygg.
Alle bildene i denne artikkelen er tatt fra den gamle havnekrana Stubbebryteren på Sjursøya.