− Det som er spesielt med dette BUA-tilbudet er at det er selvbetjent − faktisk det første i Norge, forteller Karen Schmidt.
Karen er ansatt i BUA og står på paviljongen i Trettenparken på Filipstad. Paviljongen rommer en liten bygning, som i likhet med den blide BUA-ansatte selv, er ikledd noen spreke farger.
For dem som ikke kjenner BUA kan det for ordens skyld nevnes at BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter.
Vi er i parken med Tina Athari. Tina er arkitektstudent og har sommerjobb i Oslo Havn. Vi spør om vi kan låne et par rulleskøyter.
− Klart dere kan! Vi har skøyter fra størrelse 35 til 40,5, svarer Karen.
Vi føler oss brått som barn igjen. Karen åpner døren og gir oss et lite innblikk i lageret av utstyr. Utstyret ligger godt innordnet i forskjellige hyller.
− BUA har bl.a. skateboard, rulleskøyter, sparkesykler, bordtennis, petanque, baller, og beskyttelsesutstyr. Det er hovedsakelig for barn og unge, men alle kan låne og det er gratis, forteller Karen.
Først må vi opprette en låneprofil. Karen hjelper oss med å laste ned to apper, og snart står vi klare i våre hvite, glitrende rulleskøyter. Skjønt det er så vidt vi står. Neste stopp er den mykt asfalterte plassen ved skur 13.
− Dette var vanskeligere enn jeg trodde, sier arkitektstudenten smilende.
Filipstad – et sted for sport og spill
Vi har ikke oppsøkt Trettenparken bare for å stå på skøyter. Vi skal også observere bruken av parken. Arkitektstudenten Tina skal nemlig utarbeide en stedsanalyse av Vippetangen, og da med barn og unge for øye.
− Trettenparken kan være et godt referanseprosjekt i denne sammenheng, fordi parken innbyr til lek og ulike aktiviteter, og synes å være godt brukt av barn og unge, sier Tina Athari.
Utformingen og programmeringen av Trettenparken har også vært rettet mot nettopp denne målgruppen.
− Havnepromenaden er delt inn i ulike delområder med hver sitt overordnete tema. På Akershusstranda er temaet formidling av maritim historie, og på Filipstad er det sport og spill. På den måten får hvert område en helt egen karakter, forteller eiendomsdirektør i Oslo Havn, Åsa K. Nes.
Hvordan vil du beskrive karakteren til Trettenparken?
− Trettenparken er nokså urban og skiller seg ut fra resten av byen. Det er kanskje noe av det som gjør det til en fin møteplass for unge, svarer Nes.
Sammen med Bymiljøetaten har Oslo Havn blant annet etablert en skatehall i skur 13, løpebane langs kaia, en bocciabane og lekeplasser. Dette i påvente av byutviklingen på Filipstad.
− Det har vært viktig å finne midlertidig bybruk til områdene på Filipstad som ikke lenger kan fungere som havnearealer. På den ene siden handler det om å gjøre området kjent for Oslos innbyggere – rett og slett plassere Filipstad på det mentale bykartet. På den andre siden handler det også om å teste ut noen grep og se hva som fungerer på Havnepromenaden, forklarer Nes.
Aktiviteter for enhver
Ute på den asfalterte plassen er Tina godt i gang med skøytingen. En gruppe dansere svinger seg rundt på rulleskøytene. Det spilles housemusikk i bakgrunnen, og fire skatere tar seg en pause på benken som vender ut mot plassen.
Er skating fortsatt en guttedominert aktivitet?
− Ja, det har vel vært tilfellet. Men de siste årene har jeg merket en boom av jenter som skater. Det har blitt veldig populært. Ikke minst under koronapandemien, forteller Karen fra BUA.
Med BUAs tilbud kan langt flere prøve ut nye aktiviteter.
− De som kommer er veldig positive, og syns det er kult at man kan låne og at alle får mulighet til å prøve. Det er jo ganske dyrt å kjøpe skateboard og rulleskøyter, så det er fint å kunne teste det først, avslutter Karen.
Har du lyst til å prøve rulleskøyter eller spille boccia med venner, er veien til BUA på Filipstad kort. BUA er betjent fra torsdag til søndag kl.13-16, og selvbetjent fra kl.9-22 hver dag, i hele sommer.