Oslo Havn logo Oslo Kommune

Nytt land, nye muligheter

Drømmeøya har Snøhætta kalt sitt forslag til ny øy i Bunnefjorden. Gjennom workshops og debatt vil de at alle kan bidra til å skape drømmeøya.

Snøhettas forslag setter den nye øya inn i en Stor-Oslo kontekst og åpner for nytolkning av regionale sammenhenger. Snøhetta mener at øya blir en katalysator for utvikling og tilgjengeliggjøring av regionens vakreste uteplass, nemlig fjorden. I forbindelse med idéutviklingen av øya introduserer Snøhetta en ny planleggingsmetode som baserer seg på medvirkningsprosesser.

Drømmeøya - kan utvide "Fjordbyen"
«Oslo og Akershus-regionen vil vokse med 400 000 nye innbyggere frem mot 2040.» Hva trenger vi i fremtiden, og hva kan øya bidra med, spør Snøhetta.

Snøhetta mener at en ny øy i Bunnefjorden skaper en unik mulighet til å forandre hvordan hele Osloregionen kan framstå i framtida. Øya kan fungere som et bindeledd på tvers av fjorden og på den måten blir en rekke steder på Nesodden og begge sider av fjorden en del av en større urban sammenheng,  den utvidede fjordbyen.

Unike muligheter
Øyas potensielle størrelse utløser et stort utvalg av mulig innhold. 

Snøhetta peker på en rekke ulike funksjoner som kan legges til øya. Det kan tenkes scenarier hvor øya utvikles til en grønn fjordpark, en miljøvennlig boligbydel, et storslagent kulturelt signalbygg, en ny marina, et etterlengtet akvarium, badeland, idrettsarenaer og veldig mye annet.

Parallellt med prosjektutviklingen kan øya tas i bruk til midlertidige formål. Dette kan for eksempel være å stille arealet til disposisjon for Øya-festivalen,
World Expo og i forbindelse med et eventuelt OL arrangement i 2022.

Entusiasme og medvirkning
Snøhetta har i sitt forslag valgt å fokusere på design av prosess fremfor utvikling av en konkret arkitektonisk løsning. De mener at en oppgave av denne art krever en ny tilnærming og metode.

Det er viktig å skape engasjement og entusiasme rundt utviklingen av øy-konseptet og Snøhetta foreslår derfor at det tilrettelegges for en inkluderende prosess, hvor mange kan være med på å definere hva øya skal være.  Godt strukturerte idéworkshops og god dialog mellom beslutningstagere, profesjonelle og befolkningen kan bidra til å gjøre utviklingen av øya til et fellesskapsprosjekt hvor alle kan være med å skape den fremtidige «Drømmeøya».  

Her kan du se hele forslaget fra Snøhetta.