Oslo Havn logo Oslo Kommune

Hyrer inn fridykker

Fridykkeren Jan Banan Thalmann (34) (bildet) skal på oppdrag fra Oslo Havn dokumentere havbunn og kunstige rev gjennom filmlinse på havbunnen i Indre Oslofjord.

At havnemyndigheter leier inn dykkere for ulike oppdrag er ikke noe nytt. Det er imidlertid langt mer uvanlig å hyre inn en fridykker for å utføre et oppdrag. Jan Banan Thalmann har ikke surstoff-flaske når han dykker, men bruker kun sine egne lunger, i tillegg til våtdrakt, maske og svømmeføtter. Thalmann skal svømme ned til 15-20 meters dyp i havneområdet, og med et kamera dokumentere hvordan de kunstige revene ser ut. Thalmann har allerede blitt brukt i et annet oppdrag for Oslo Havn, og nå blir samarbeidet utvidet.

Begeistret miljøsjef

Miljøsjef Heidi L. Neilson i Oslo Havn er begeistret for å bruke en fridykker til denne type oppdrag.

-Jan tok kontakt med oss på epost og lurte på om vi trengte hans tjenester. Han fortalte at han kan dykke ned til 30 meter som fridykker, altså uten lufttank. Dette syns jeg hørtes veldig spennende ut, og det var helt tydelig at han hadde et stort miljøengasjement, sier Neilson.

Oslo Havn tok kontakt da det dukket opp behov for å få dokumentert bunnens tilstand i et område ved Ormsund-kaia.

-Jan var veldig engasjert og stilte opp for oss. Siden dette ble en suksess har vi nå spurt om han kan tenke seg å dykke ned til våre kunstige rev for å filme tilstanden der nede. Det skal vi gjøre nå i høst, sier Neilson.

Dette vil inngå som en observasjon av den økologiske tilstanden på de kunstige revene ved Tjuvholmen og i Bjørvika.

-Vi er spent og gleder oss til å samarbeid videre med fridykker Jan, sier miljøsjefen.

Pusteteknikk

Jan Banan Thalmanns dykkerekord uten surstofftank er 33 meter. Han forteller at det er viktig med riktig pusteteknikk, og å være mentalt forberedt.

-Det gjelder å være fullstendig harmonisk i nuet, utligne hele tiden, og ikke la panikken komme å bruke opp det verdifulle oksygenet, som vi er avhengig av å bevare mest mulig av under vann, sier Nøtterøy-mannen

Han har tidligere drevet med vanlig dykking, og har dykkesertifikat. Nå er det imidlertid kun fridykking som interesserer ham.

-Det er dessuten en fordel å ikke bruke flaske når man skal se på livet under vann. Da kommer det nemlig ikke luftbobler som skremmer livet vekk, sier han.