Oslo Havn logo Oslo Kommune

Holocaustmarkering i vinterkulden

Den internasjonale Holocaustdagen ble mandag markert ved Deportasjonsmonumentet, der både H.M. Kong Harald og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var tilstede.

Det var her, på havnen nedenfor Akershus festning, at over 700 jøder ble deportert og sendt ut av Norge for over 70 år siden. Bare 34 overlevde. Holocaustdagen blir markert verden over, og i Oslo deltok en rekke inviterte gjester samt nysgjerrige publikummere på markeringen. Mellom Hans Majestet Kong Harald og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen satt den eneste gjenlevende fra de opprinnelig 34 overlevende jødene, Samuel Steinmann.

Kunnskap er viktig men ikke nok

Kunnskapsministeren holdt en appell, der han gjorde det klart at kunnskap er et viktig middel for å bekjemte hat og rasisme, men at det i seg selv ikke er nok.

-I 1945 ble det funnet et brev i Auschwitz som beskrev vitneskildringer et menneske ikke skal måtte se. Mennesker som ble drept av topputdannende leger. Barn som ble myrdet av kvalifiserte sykepleiere. Kunnskap er ikke i seg selv nøkkelen for å bli kvitt hat, men kunnskapen må brukes på rett måte, sa Isaksen.

En rekke andre mennesker holdt også appell, deriblant representanter for de homofile, for de handicappede og for romfolket. Ishockeyspilleren Tommy Kristiansen, som kommer fra taterslekt, fortalte også om en skremmende historie der han ble utsatt for rasistisk hets fra tribunen i en ishockeykamp.

Røe Isaksen Bildet: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Folkemengde Bildet: Det var mye folk tilstede under markeringen