Økt cruisetrafikk til Oslo neste år

Cruiselista for 2017 er klar, og Oslo havn venter 102 cruiseanløp neste år. Det er en betydelig økning fra i år.

Cruiselisten for 2017

I 2016 hadde Oslo havn 82 cruiseanløp. Neste år ventes 102 cruisebåter å legge til Oslo havn. Det er en økning på over 20 prosent. I gjennomsnitt er det ca 2 000 passasjerer om bord på hvert cruiseskip. Det betyr at det bør bli over 200 000 cruiseturister som vil besøke hovedstaden neste år.

- Vi jobber hardt og målrettet for at den positive utviklingen vil fortsette også i årene som kommer. Oslo Havn og VisitOslo har ansatt en egen prosjektleder som skal jobbe dedikert for å få flere cruiseskip og cruiseturister til Oslo. Dette skal gjøres i tett samarbeid med næringen i Oslo.

Svoveldirektiv gav nedgang 
En betydelig del av årsaken til årets nedgang i antall cruiseskip er innføringen av EUs svoveldirektiv for skipsfart i 2015. Man antok at kostnadene for lavsvovel drivstoff ville bli betraktelig høyere enn det som viste seg å bli realiteten. Gunstig oljepris og kronekurs kompenserer for dette, men siden rederiene lager sine seilingsplaner 2-3 år i forkant, ser man først effekten av dette nå for 2017-2018. Oslo er uansett en avstikker man må bestemme seg for å ta – den ligger ikke på veien hverken på et baltisk cruise eller et Norgescruise. Utfordringen er derfor å formidle til rederier og cruisegjester at Oslo er verd et besøk i seg selv og her har vi mange gode argumenter.

Flest tyskere
Rederiene med flest besøk neste år vil være AIDA Cruises, Princess Cruises og TUI Cruises, med henholdsvis 24, 14 og 6 anløp.
Oslo havn har kapasitet til å ta i mot fem cruiseskip samtidig. Hovedkaien for cruiseskip er Søndre Akerhuskai, men Oslo havn har også cruisekaier på Filipstad, Vippetangen og Revier. Muligheten for et femte anløp i Sydhavna blir sjeldent benyttet.

Spillvann
I år har Oslo Havn hatt et prøveprosjekt, der spillvann fra cruiseskip kobles på det kommunale avløpsnettet. Testingen har vært vellykket og fra neste år vil dette bli et permanent servicetilbud til cruiseskip som ligger ved Søndre Akershuskai. Kostnaden ved å benytte seg av servicetilbudet er inkludert i søppelavgiften i havnetariffen.