Prosjektet har gitt god miljøforbedring.
Totalt ble det mudret 440.000 m3 som ble anbragt i et dypvannsbasseng ved Malmøykalven. Forurenset sjøbunn, tilsvarende 44 000 containere, ble fjernet fra bynære havneområder og i småbåthavner i Frognerkilen, Bestumkilen og på Hovedøya.
I Pipervika utenfor rådhuset og i Bjørvika, utenfor operaen ble 95- 99 av forurensningen fjernet. Begge steder oppnådde en god tilstand (tilstandsklasse II).
I tillegg oppnådde en god miljøeffekt ved å dekke til sjøbunnen med ren sand og leire ned til 20 meter i Pipervika og Bjørvika, et område like stort som 77 fotballbaner.
Overvåkningen i 2019 viste at sjøbunnen tilfredsstilte miljømålene som ble satt før opprydningen i prosjekt Ren Oslofjord. Det er mindre miljøgifter på sjøbunnen nå enn da det var mye industri i området. Samtidig var det tegn til at nytt marint liv var i ferd med å etablere seg. Oslo har likevel en stor utfordring med at folk kaster mye i sjøen. Det viktigste for fremtiden er å forhindre ny forsøpling og avrenning til sjøen.
Oslo Havn KF vil fortsette med å bidra med tiltaksrettet overvåking, i samråd med andre etater i Oslo kommune. Vannområde Oslo har og vil fortsette å fokusere mest på å stanse ny forurensning fra byen. (Kilder - se rapporter i faktaboks).
Deponi på 70 meters dyp
Den forurensede sjøbunnen ble lagt i en naturlig fordypning, et dypvannsdeponi på nesten 70 meters dyp, dekket til med et 0,4 m tykt lag med sand.
Overvåkningen av deponiet har ikke vist noen spredning fra deponiet.
Hvor forurenset var sjøbunnen?
Nivåene av miljøgifter i massene som ble mudret lå langt under det som betegnes som farlig avfall. Opprydningen av sjøbunnen var viktig for å unngå oppvirvling og få miljøgiftene ut av sirkulasjon slik at de ikke lenger kunne taes opp i næringskjeden.
En av de store utfordringene med å få opp den forurensede sjøbunnen var at det lå mye søppel og skrot i sjøen. En valgte av den grunn å bruke miljøgrabb (skuffe med lokk) for å komme til på vanskelige steder. Det var satt krav til hvor mye spredning som var tillatt under arbeidet for å sikre at anleggsarbeidet ble utført på en mest mulig skånsom måte.
Dugnadsgjeng
Opprydningen kostet rundt 250 millioner kroner og ble finansiert gjennom et spleiselag mellom ulike offentlige aktører og boligutbyggere i fjordbyen. Oslo Havn bidro med 70 millioner til opprydningen. Oslo Havn KF gjennomførte prosjektet etter oppdrag fra Byrådet i Oslo kommune.
Veldokumentert prosjekt
Opprydningsarbeidene ble utført med et omfattende kontroll- og overvåkningsprogram. Prosjektet er et av Norges mest veldokumenterte hvor gjennomføringen, utførelse og resultater er grundig dokumentert i over 250 rapporter fra ulike faginstanser. På tross av dette var prosjektet omstridt, særlig knyttet til deponiløsningen.
Ryddet gamle miljøsynder
Bakgrunnen for prosjektet var at sjøbunnen var forurenset av utslipp fra gammel industri langs Akerselva og skipsverft, dumping av skitten snø fra veinettet og fra avløpsnettet. Mudderet hadde bygget seg opp slik at det ble virvlet opp av propellstrømmer fra skip og vannet var derfor stadig forurenset.
Rapporter:
2020 NGI - rapport Ren Oslofjord - Miljøovervåkning 2019
2018 NGI- rapport overvåkning dypvannsdeponi 2016-2017
2018 NGI - rapport overvåkning overvannskummer
2015 NGI- rapport overvåkning mudning og deponi
2013 NGI- rapport overvåkning av overvannskummer
For alle rapporter og dokumenter - se prosjektsiden for Ren Oslofjord