Oslo by har er blågrønn struktur som strekker seg fra skog og mark, gjennom byens parker og elver, og ut til fjorden og øyene. Det grønne binder regnvann, og reduserer faren for flom og oversvømmelser i byen.
Oslofjorden byr på friluftsliv, bo- og rekreasjonsområder. Fjorden er et matfat, samtidig som den er en viktig transportåre for varer og folk inn til Norges tettest befolkede område.
Oslo Havn har ansvar for å føre oppsyn med trafikken i kommunens sjøområde, samt forvalte havnens eiendommer og innretninger på en økonomisk og miljømessig god måte. Det inkluderer å beskytte og invitere til mer variert liv under vann og på land.
Oslo Havn fyller buffersoner og havnepromenaden med lokale arter, arkitektur av høy kvalitet, og involverer brukere i utformingen.
Blomstereng og lokale arter i havna
Det grønne i havna er ikke lenger bare grønt gress. Det plantes eng og lokale arter. Noen arter finnes bare akkurat her og på øyene innerst i Oslofjorden. Oslo Havn har høy bevissthet og deler kunnskap om artene.
Oslo Havn har fjernet uønskede arter som boersvineblom og parkslirekne. I tillegg får noen truede arter litt ekstra omsorg i våre grønne lunger.
Oslo Havn har etablert buffersoner og parker som Bekkelagsbadet på Ormsund, Trettenparken på Filipstad, parken ved Normandieplassen på Vippetangen, og buffersonen ytterst på Sjursøya. Alle med lokale arter. Den siste buffersonen skal etableres på Grønlia vis-à-vis Sørenga.
Renere sjøbunn enn på 100 år
Utslipp fra industri, avrenning fra byen, og dumping av avfall gjennom hele 1900-tallet, medførte høye konsentrasjoner av miljøgifter på sjøbunnen i indre Oslofjord.
I årene 2006 til 2008 ledet Oslo Havn Norges første og største sjøbunnopprydning i Oslos indre havn. Oslo kommunes Prosjekt Ren Oslofjord fjernet gamle miljøsynder til glede for byens befolkning og livet i fjorden.
Utfordringen er å hindre ny forurensning fra byen til fjorden.
Samarbeid for renere vann i Oslofjorden
Vannet renner gjennom byen og drar med seg forurensing fra menneskelig aktivitet. Mikroplast fra bildekk, metaller fra veivann eller miljøgifter fra maling og bygninger. Alt ender til slutt i fjorden og på sjøbunnen.
Oslo Havn tar prøver i kummer og sandfang og finner mulige kilder til forurensning. Forurensede kummer tømmes, for å stoppe tungmetaller og olje fra å renne i fjorden. Systematisk fjerning av fenderdekk langs kaiene bidrar til mindre mikroplast i fjorden.
Miljødirektoratets helhetlige plan: Ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv har mål om å fremme et aktivt friluftsliv og oppnå god miljøtilstand i fjorden.
Flere etater i Oslo kommune jobber sammen for å avdekke og redusere kilder til ny forurensning fra byen. Bymiljøetaten koordinerer arbeidet for å oppnå god økologisk tilstand i byens vannforekomster. Oslo Havn bidrar i den interkommunale samarbeidsgruppen, Vannområde Oslo som jobber for å bedre vannkvaliteten i Oslofjorden.