Julecruise til Oslo

Fakta

Tekst

Julecruise til Oslo

Cruisesesongen er lang i Oslo. I desember kommer 5000 cruisepassasjerer som vil oppleve julestemningen i Oslo.

Mandag 3. desember gikk startskuddet for julecruise 2012 til Oslo. I løpet av desember vil ca 5000 forventningsfulle cruisepassasjerer søke julestemning og juleshopping i hovedstaden.

Desembercruise til Oslo er ikke nytt. Det har vært vellykkede turer hit flere år på rad, og rederiene melder at disse cruisene er lette å selge. Gjestene vil gjerne oppleve snø og glade barn som leker i snøen – og dessuten nisser og troll.  Det er bare å håpe at julestemning med snøfall kan ordne seg innen mandag!  To skip fra det tyske rederiet Phoenix , et fra Fred Olsen og et fra P&O kommer henholdsvis 3., 10., 16. og 18. desember. Det vil for det meste være tyske og britiske passasjerer.

Av utflukter tilbys tur til Folkemuseet hvor jul fra gamle dager er på programmet, tur til julehuset i Drøbak, tur til Hadeland Glassverk og naturligvis sightseeing i Oslo med bl.a. Holmenkollen og Vigelandsanlegget.

Flest tyskere
Et forsiktig estimat tilsier at Oslo vil ha hatt 305 000 cruisepassasjerer fordelt på 167 skip når året er omme. 

Nasjonalitetsfordelingen i år er litt annerledes enn tidligere.  Nesten 90 000 av passasjerene kommer fra Tyskland.  Det tyske cruiserederiet AIDA Cruises har 30 anløp i Oslo i 2012, derav har 17 ligget natten over, og gjestene har kunnet nyte godt av Oslos rike og mangfoldige kveldstilbud.

Omlag 50 000 er briter, og 38 000 er amerikanere.  For bare 6 års tid siden var amerikanerne den store gruppen cruiseturister til Oslo – mer enn 80 % av det totale antall. Europeerne har for alvor fått øynene opp for cruiseferie, og dette gjør seg utslag på våre statistikker. Analytikere mener at i 2015 vil det være like mange europeere som amerikanere på cruiseferie.

På fjerde plass på Oslo Havns liste kommer Italia med ca 24 000 cruisepassasjerer. Begge de store italienske rederiene Costa Cruises og MSC Cruises er hyppig i Oslo.

Sesongen utvides stadig – i 2012 er det kun 4 måneder uten cruiseanløp. Det er november, januar, februar og mars.  Oslo havn er uten isproblemer, så hvem vet – med riktig markedsføring kan kanskje Oslo i fremtiden bli en helårshavn for cruiseanløp. Nøkterne undersøkelser viser at hver cruisepassasjer legger igjen NOK 1500, så ca 305 000 cruiseturister fra 134 ulike nasjoner er veldig interessante turister for by og havn.

 

 

 

Ingen rekord i antall skip og passasjerer til Oslo i 2012. Hovedgrunnen til det er at vi tapte 10 skip med ca 23 000 passasjerer i forbindelse med los-streiken tidlig på sesongen.  Disse skipene måtte i all hast finne seg alternativ havn å gå til.  Slik kan man fort få øynene opp for at andre havner fungerer veldig godt og at passasjerene finner det interessant der.  For eksempel regner Gøteborg med positiv varig effekt av los-streiken i Oslofjorden. Spørsmålet blir da om Oslo får varig mén.

Sesongen utvides stadig – i 2012 er det kun 4 måneder uten cruiseanløp. Det er november, januar, februar og mars.  Oslo havn er uten isproblemer, så hvem vet – med riktig markedsføring kan kanskje Oslo i fremtiden bli en helårshavn for cruiseanløp. Nøkterne undersøkelser viser at hver cruisepassasjer legger igjen NOK 1500, så dette er veldig interessante turister for by og havn.