Cruise til Oslo

Fakta

161 cruiseanløp er meldt inn til Oslo i 2013

Ca 305 000 passasjerer

Flest tyske cruiseturister

Cruise til Oslo

Årets sesong er allerede i gang. 161 skip har meldt sin ankomst til Oslo i år.

Årets cruisesesong er allerede i gang i Oslo. Fra 8-13. januar lå hurtigruteskipet Midnatsol ved Søndre Akershus kai. Den regnes som cruiseskip når den er i Oslo, men kan vel ikke helt regnes som et ordinært cruiseanløp.
Så langt er det meldt inn 161 cruiseskip som vil anløpe Oslo med ca. 305 000 passasjerer.

Her kan du se cruiselisten 2013.

Lang cruisesesong
Cruisesongen strekker seg. I år kommer første ordinære cruiseskip i mars og sesongen avsluttes ikke før julecruisene forlater Oslo 20. desember.19. mars kommer et flunkende nytt AIDA skip og skal ligge natten over. Turistene har med andre ord god tid til severdigheter, shopping og konserter eller andre ting vi har å by på.

Cruise-reiser ut fra Oslo
RCCL har ikke  snuhavn-anløp i Oslo i 2013, men andre rederier vil gi mulighet for å starte og avslutte cruiset i Oslo. Du kan derfor også år trille kofferten din ned på kaia for å cruise ut i den vide verden. 

Mange nasjonaliteter
Det er mest tyskere som kommer på cruise til Oslo. Det tyske rederiet Aida har hele 32 anløp i 2013. Det italienske rederiet MSC-Cruises besøker Oslo 26 ganger, og her er det mulighet for å booke seg en tur ut fra Oslo.  Ellers er Costa Cruises, Holland America Line,  Princess og RCCL/Celibrity hyppige gjester i havnen.   

161 skip har meldt sin ankomst til Oslo i år. I fjor gjestet ca 300 000 cruisepassasjerer fordelt på 166 skip byen.
Fjorårets cruisesesong så lenge ut til å sette ny rekord med 177 anmeldte cruiseanløp. Costa sine kanselleringer og losstreiken i juni gjorde at vi landet på 166 anløp i 2012. 

Over-natt anløp
Trenden med over-natt anløp fortsetter. I 2013 ligger 33 skip natten over i Oslo.
Skipene kommer på ettermiddagen og går først på ettermiddagen neste dag. Dette gir turistene anledning til å besøke flere av byens attraksjoner.

Skipene videre til vestlandet og Baltikum
Halvparten av skipene som kommer til Oslo, har hovedstaden som eneste norske havn. Ferden videre går til Østersjøen med St. Petersburg som det store trekkplasteret. Resten av skipene er på vei til eller fra norske fjorder.

Yrende liv
Cruiseskipene setter sitt preg på hovedstaden. 48 dager vil det være mer enn ett cruiseskip til kai i Oslo. 10 dager er det mer enn tre skip inne på samme tid. 14. juni blir det livlig i byen når fire cruiseskip besøker Oslo samtidig.  Cruisepassasjerene bidrar til et yrende liv på kaia. Vi har fire cruisekaier i Oslo. Sikkerhetsportene i havna åpnes med en gang skipet forlater kaia om ettermiddagen.

Byen tjener på cruisebåtene
Cruiseturismen har ringvirkninger for byens næringsliv. I 2009 ble det lagt igjen omkring 405 millioner kroner, fordelt på skip, passasjerer og mannskap.