Hektisk TV-liv til sjøs

Fakta

"Sommeråpent" er et TV-program som har blitt sendt hver sommer på NRK i 20 år, fra ulike steder i Oslo. I år sendes programmet fra det tidligere hurtigruteskipet MS "Sjøkurs", som skal besøke havner i hele Norge.

Hektisk TV-liv til sjøs

NRK sender i år det populære programmet «Sommeråpent» fra forskjellige havner i hele Norge. Programleder Ingrid Gjessing Linhave (bildet) forteller om hvilke utfordringer som følger av TV-produksjon i et fartøy.

NRKs «Sommeråpent» hadde premiere lørdag 22.juni fra Revierkaia i Oslo. I de påfølgende seks ukene skal programmet ha direktesending hver eneste kveld fra en ny havn, mens seerne på dagtid kan følge sjøferden til MS «Sjøkurs» minutt for minutt på nett-TV. Ingrid Gjessing Linhave er første programleder ut, av til sammen syv profilerte NRK-personligheter som skal lede programmet fra det tidligere hurtigruteskipet. Ingrid leder «Sommeråpent» i Fredrikstad, Halden, Filtvet, Tønsberg, Kragerø, Risør og Kristiansand, før hun erstattes av Nadia Hasnaoui.

-Jeg er vant til sjøliv. Familien min har hytte i Drøbak, og jeg har drevet aktivt med roing. Men det aller meste av tida har jeg tilbrakt i min lille gummibåt i oppveksten, sier Ingrid til oslohavn.no. Når det kommer til store skip innrømmer Ingrid at hun er mest for landkrabbe å regne. Årlige sommerturer med danskebåten for å besøke familie er det programlederen kan skilte med av erfaring.

-Hurtigruta har jeg aldri vært om bord i. Det har kun vært en drøm. Og nå er jeg endelig her! Jeg koser meg om bord. Merker at dette er drømmejobben. Det er en fantastisk opplevelse! fastslår Ingrid, og understreker at hun håper seerne koser seg med sendingene, og at de får med seg minutt-for-minutt reisen.

Mye teknikk som skal stemme

Den første sendingen fra Oslo innebar naturlig nok premierenerver hos de fleste av de totalt 70 menneskene som er om bord i «Sjøkurs» (40 fra NRK, 30 i båtens besetning). Det er mye teknikk som skal stemme om bord i en stor båt, og det skal sendes direkte på Norges største TV-kanal.

-Vi var spente og hadde sommerfugler i magen. Hele båten dirret av deilig nervøsitet. Men vi klarte det, og da skal vi også klare resten, sier Ingrid. I premieresendingen var alle syv programledere med, noe som mest sannsynlig er norgesrekord.

-Det er utrolig gøy å jobbe tett med seks kollegaer fra diverse avdelinger i NRK, sier Ingrid.

Hektisk TV-liv til sjøs

 Bildet: NRK sender fra det gamle hurtigruteskipet MS "Sjøkurs" (foto: Christian Ruscetta)

TV-studio på konstant flyttefot

Det spesielle med hele Sommeråpent-produksjonen i år, er at studioet flytter seg hver eneste dag.

-Folk skulle bare visst hvordan TV-livet til vanns fortoner seg. Båten er full av monitorer, ledninger, kabler, kameraer, batterier, mikrofoner, og ikke minst TV-folk og sjøfolk side om side. På dagen sitter vi gyngende og er småkvalme, mens vi jobber på PCen og planlegger kveldens sending. En researcher måtte plutselig kaste opp mens hun snakket med en gjest på telefon, sier Ingrid.

Desorientert programleder skapte panikk

Det er heller ikke så enkelt å finne fram i et gammelt hurtigruteskip, skal vi tro programlederen.

-Det er utfordrende å orientere seg om bord i båten. På min første sending klarte jeg å gå feil vei, noe som fikk litt konsekvenser. Det var et snev av panikk mens jeg løp mange runder på båten, opp og ned trapper. Hele opplegget måtte endres, fordi alle trodde programlederen var blitt borte, ler Ingrid. Men hun fant frem til slutt.

Lang og krevende arbeidsdag

En programleders hverdag om bord i båten er lang og krevende. Ingrids arbeidsdag starter med frokost klokken 08. En time senere begynner hun å tenke sending. Mens skipet brøyter seg fram gjennom bølgene, jobber hun med manus og deltar på møter fram til kl.14. Da legger de i land på en ny kai, og alle på skipet vinker og hilser på nytt sted. Så fortsetter arbeidet med manus frem til kl.16, da det er sminke som står for tur før middag. Deretter fortsetter arbeidet med prøver og «promo-opptak». Etter hvert tar hun seg av gjester helt frem til de går på lufta kl.2130.

Når sendingen er over, er fortsatt ikke arbeidsdagen til Ingrid slutt.

-Etter sending setter jeg meg ned og svarer på henvendelser og tips som vi får inn. Jeg er i seng kl.01. Da er jeg et vrak. Men et lykkelig vrak, smiler Ingrid Gjessing Linhave.

Siste «Sommeråpent» sendes 10.august. Da er båten tilbake i Oslo, med Dan Børge Akerø som vert.

Fotokreditering:
Ingrid Gjessing Linhave: NRK
MS "Sjøkurs": Christian Ruscetta