Hurtigruta starter årets cruisesesong

Fakta

161 skip har meldt sin ankomst i 2013

Sesongen varer fra mars til desember

 

Hurtigruta starter årets cruisesesong

13. januar legger hurtigruta til kai i Oslo. Den ordinære cruisesesongen i Oslo starter allerede i mars.

161 skip har meldt sin ankomst til Oslo i år. I fjor gjestet ca 300 000 cruisepassasjerer fordelt på 166 skip byen.
Fjorårets cruisesesong så lenge ut til å sette ny rekord med 177 anmeldte cruiseanløp. Costa sine kanselleringer og losstreiken i juni gjorde at vi landet på 166 anløp i 2012.  

Lang cruisesesong
Cruisesongen strekker seg. I år kommer første cruiseskip 19. mars og sesongen avsluttes ikke før julecruisene forlater Oslo 20. desember desember.

Tyskerne i flertall
Det er mest tyskere som kommer på cruise til Oslo. Det tyske rederiet Aida har hele 32 anløp i 2013.  Deretter følger passasjerer fra Storbritannia og USA.

Over-natt anløp
Trenden med over-natt anløp fortsetter. I 2013 ligger 32 skip natten over i Oslo, mot 21 i år.
Skipene kommer på ettermiddagen og går først på ettermiddagen neste dag. Dette gir turistene anledning til å besøke flere av byens attraksjoner.

Ikke cruise med RCCL ut fra Oslo i sommer
Dessverre fortsettes ikke suksessen med cruise ut fra Oslo til for eksempel Amsterdam eller St. Petersburg. Forhåpentligvis kan det igjen tilbys i 2014.

Skipene videre til vestlandet og Baltikum
Halvparten av skipene som kommer til Oslo, har hovedstaden som eneste norske havn. Ferden videre går til Østersjøen med St. Petersburg som det store trekkplasteret. Resten av skipene er på vei til eller fra norske fjorder.

Yrende liv
Cruiseskipene setter sitt preg på hovedstaden. 48 dager vil det være mer enn ett cruiseskip til kai i Oslo. Cruisepassasjerene bidrar til et yrende liv på kaia. Vi har fire cruisekaier i Oslo. Sikkerhetsportene i havna åpnes med en gang skipet forlater kaia om ettermiddagen.

Byen tjener på cruisebåtene
Cruiseturismen har ringvirkninger for byens næringsliv. I 2009 ble det lagt igjen omkring 405 millioner kroner, fordelt på skip, passasjerer og mannskap.