Besøk verdens største skonnert

Besøk verdens største skonnert

Fra 28. juni til 2.juli ligger det spanske skoleskipet Juan Sebastian de Elcado til kai i Oslo. Både tirsdag 1. juli og onsdag 2. juli er skuta åpen for publikum.

Det spanske skoleskipet Juan Sebastian de Elcado ligger nå til kai ved Vippetangen, nedenfor hovedkontoret til Oslo Havn KF. Skipet er 113 m langt og 13 m bredt, noe som gjør henne til verdens største skonnert. Hun ble bygget i 1927 i Cadiz i Spania, og er dermed også det eldste skipet av sin type. Skoleskipet har 4 master og de 21 seilene dekker samlet et areal på 2,870 kvadratmeter.

Tirsdag 1. juli og onsdag 2. juli er skipet åpent for publikum 10:00-13:00 og 15:00-17:00. Da kan man komme om bord og ta en nærmere titt på denne vakre seilskuten.

Den spanske marinen bruker skipet til opplæring av nye marinerekrutter og offiserer. Ved å tilbringe seks måneder om bord på skipet, skal marinesoldatene bli vant til å være til sjøs over lengre perioder.

Skipet er oppkalt etter Juan Sebastian de Elcado som var den første til å seile rundt jorden i 1519-1522, da han var kaptein på Ferdinand Magellans siste oppdagelsesekspedisjon. Skipets våpenskjold gjenspeiler denne reisen. Motivet er et gullslott med et latinsk motto rundt en jordklode: «Primus circumdedisti me», som betyr «Den første som gikk rundt meg».

Anledningen for besøket er en høflighetsvisitt. Det er vanlig at marineskip kommer på besøk til havner i andre land. På denne måten får mannskapet seiletrening, samtidig som man opprettholder kontakt med de andre havnene. Derfor er det ofte man kan se flotte seilskuter og skip ligge til kai langs Akershusstranda.

 

Tekst og foto: Siri Rygh Jerndahl