Havnelangs 15. juni 2014

Havnelangs 15. juni 2014

Velkommen til årets Havnelangs 15. juni kl.12-16. Her kan du møte pirater, gå ombord i mange ulike båter, være med i fiskekonkurranse eller delta på arkitekturvandring.

Søndag 15. juni håper vi du tar deg en tur rundt i Oslo havn. Da vil vi gjerne vise fram litt av alt det som skjer hos oss. På 29 ulike poster kan du oppleve alt fra historiske skip, smake sjømat, se et fjell av salt, smake på kaffe og lære mer om varene som kommer inn til havna. Hvis det ikke står noe annet i programmet, er det aktivitet på alle postene fra kl. 1200 til kl. 1600.

Hvis du er innom ti poster eller flere kan du være med i konkurransen om å vinne følgende premier:

1.     Et gavekort til et 2-døgns Cruise med Color Line tur/retur Oslo-Kiel for to personer i 5-stjerners suite.

2.     Et gavekort til et cruise for to personer til København med DFDS Seaways i Commodore lugar.

3.     Et gavekort til en transportreise for fire personer og en bil til København med DFDS Seaways.

4.     Fire gavekort til sommercruise på Oslofjorden med Båtservice Sightseeing.

5.     Fire gavekort à 500 kroner som kan benyttes på cruise.no

6.     Et gavekort til et sjørøvertokt for en voksen og et barn om bord på Christian Radich 24. august fra kl. 1200 til kl. 1500.

For å være med i konkurransen må du få et stempel i programmet på minimum 10 poster. På alle postene finner du en ansatt fra Oslo Havn i blå t-skjorte. Han
eller hun kan gi deg stempel i programmet for bevise at du har vært på den posten. Når du er ferdig med din tur Havnelangs, gir du bare programmet ditt
til den første havneansatte i blå t-skjorte du finner. Da er du med i konkurransen. Husk å fylle inn navn, adresse, e-post og telefonnummer. Vinnerne blir kontaktet i neste uke. Lykke til.


1. SORT KJÆRLIGHET
På Filipstad lager vi noe som er viktig for alle oss som går, sykler og kjører bil: Asfalt. Den sorte asfalten lager vi blant annet av stein som kommer inn sjøveien og gammel asfalt fra gatene. Se Skanskas asfaltverk på nært hold, ta på tøffe maskiner og smak sort kjærlighet. 
SKANSKA ASFALT - FILIPSTAD

2. LÆR OM LASTING OG LOSSING
På Filipstad laster og losser Norsteve alt fra husmoduler til aluminium som skal bli til bildeler. Opplev lasting og lossing med store og tøffe maskiner. Nydelig utsikt fra en av Filipstads beste takterrasser. Salg av kaffe og vafler. Gratis brus.
NORSTEVE – FILIPSTAD

3. STORE MASKINER
Er du en av dem som liker store maskiner? Det gjør mange av oss som jobber i Oslo Havn også. Kom ut til Filipstad og se litt nærmere på de kule maskinene vi bruker på jobben. Har du lyst til å sitte i forsetet på en traktor, krype opp i kurven til elevatorbilen eller se nærmere på en hjullaster? Da er dette stedet for deg.
OSLO HAVN KF – FILIPSTAD

4. CAPTAIN KID OG ANSIKTSMALING
Captain Kid har gått i land, vi har med oss en klovn som legger ansiktsmaling på barna, og en ekte karikaturtegner! Dere kan også delta i konkurranser hvor det er mulig å vinne flotte premier.
COLOR LINE CRUISES – CRUISETELTET FILIPSTAD

5. SLIK KAN DET BLI PÅ FILIPSTAD
Den gamle containerhavna på Filipstad skal forvandles til å bli en del av Fjordbyen – med boliger, butikker og parker. Vi viser hvordan vi ønsker at den nye bydelen på Filipstad skal se ut.
OSLO HAVN KF – CRUISETELTET FILIPSTAD

6. LÆR MER OM BIODRIVSTOFF – FRA FOSSIL TIL FORNYBAR ENERGI
Fra kaia på  Filipstad distribueres og tilrettelegges det for biodrivstoff til hele Østlandsområdet. De leverer fornybar energi som erstatter diesel blant annet til mange av Oslo kommunes bygg. Fra fire distribusjonslagre i Østlandsområdet leveres 10 biler = 1000 tonn drivstoff hver dag.
 
 ECO 1 BIOENERGI AS / AS GREEN CUBE MANAGEMENT (GCM)
- CRUISETELTET FILIPSTAD

7. SMAK PÅ ULIKE TYPER KAFFE
Prøvesmak noen av de ulike kaffesortene som blir laget i kaffebrenneriet på Filipstad.
JOH. JOHANSSON KAFFE - FILIPSTAD

Havnelangs 15. juni 2014

8. SE ET INNENDØRS FJELL AV SALT
Har du lyst til å se et innendørs fjell av salt? Og hvor mye kan du egentlig om saltet som strøs ut på veiene våre? Kom inn for å ta en titt på saltet, fiske salte godteposer, se på maskiner og ta vår store salt-quiz.
MESTA - FILIPSTAD

Havnelangs 15. juni 2014
På Filipstad kan du se et fjell av salt.


9. TIL TOPPS I TÅRNET OG ARKITEKTURVANDRING
Fra det 83 meter høye glasstårnet på Tjuvholmen har du flott utsikt over både byen og fjorden. Under Havnelangs er det gratis å komme opp i Tjuvtitten.
Visit Tjuvholmen arrangerer også to arkitekturvandringer hvor du kan bli bedre kjent med den nye bydelen. Vandringene starter fra Besøkssenteret i Tjuvholmen allé 2 kl. 1300 og kl. 1500.
Besøkssenteret har åpent mellom 1200 til 1600. Her kan du se modell over Tjuvholmen samt hvilke leiligheter som er til salgs. Velkommen!
TJUVHOLMEN KS  - TJUVHOLMEN

10. VELKOMMEN OM BORD TIL OSLO HAVN
Oslo Havn KF har flere båter som bidrar til å holde fjorden ren og trygg. Har du lyst til å komme om bord  i en av arbeidsbåtene våre, kan du møte opp i Skulpturparken på Tjuvholmen. Båten drar ut hver hele og halve time. Det er bare plass til 11 personer i hver båt og barn må være i følge med voksne.
OSLO HAVN KF – TJUVHOLMEN

11. BLI DAGENS MILJØPIRAT
Ombord på seilskipet Legend kan du bli Miljøpirat helt gratis! Som miljøpirat bryr du deg om havets eventyr og er med på å redde havet. Lofotprodukt serverer skikkelig sjømat og du kan lære hvordan kunstig rev bidrar til mangfoldet i Oslofjorden. Film om kunstig rev vises hver halvtime. Kl. 1300 og kl. 1500 er det plankton konkurranse, og vinneren blir dagens Miljøpirat.
MILJØPIRATENE PÅ S/V LEGEND - RÅDHUSBRYGGE 3

12. SE GAMLE OG NYE BÅTER – FRA LOS OG FRAKTESKØYTE TIL FORMEL 1
 Er du nysgjerrig på båter bør du ta turen til Honnørbrygga. I Oslo havn finnes det båter av mange slag. I dag på Honnørbrygga kan du gå om bord i Ung Oslo, en  arbeidstreningsbåt for barnehjemsbarn, båten Våghals som er en kopi av en fraktebåt fra 1500-tallet funnet i Bjørvika eller se to Formel 1 båter som vanligvis kjøres av speedføreren Marit Strømøy. På kaia blir det musikk og liv, og mulighet for en matbit.
UNG  OSLO / NORSK MARITIMT MUSEUM     -    HONNØRBRYGGA
 
13. LÆR OM SIKKERHET TIL SJØS
Barn, kom om bord å ta en tur i redningsskøyta Elias. Du kan også  komme om bord på Redningsselskapets skøyter, og lære mer om sikkerhet til sjøs. Er vi ikke her når du kommer, er det fordi det er noen på sjøen som virkelig trenger vår hjelp.
REDNINGSSELSKAPET – HONNØRBRYGGA

Havnelangs 15. juni 2014
Redningskøyta Elias er populær. Her kan både store og små lære sjøsikkerhet.

14: SE EN ÆRVERDIG  GALLEAS FRA 1889
I dag er Dyrafjeld et skoleskip for ungdomsskoleelever, men i tidligere tider har denne båten seilt langs norskekysten, på de amerikanske innsjøer, langs Australias kyst og på de store oceaner. I dag kan du komme om bord og bli bedre kjent med denne fredede vakre båten som feirer 125 år i år.
DYRAFJELD –SOLLERUDSTRANDA SKOLE – RÅDHUSBRYGGE 1

15.FANG PIRATER; FINN SKATTER, OG SKYT PÅ BLINK!
På Havnelangs slipper Sjøkorpset sine pirater løs i byen! Hjelp til med å beskytte havna med vannballonger i sjøslag, la piratene du fanger gå planken og finn skattene som de har gjemt på land! Når havna igjen er trygg kan du gå ombord i den 110 år gamle piratskuta S/Y Mohawk II og kjenne på hvordan det er å bo ombord. Du kan også få opplæring i knuter, kaste trosser, skyte på blink - og til og med selv bli pirat!
SJØSPEIDERNE – RÅDHUSBRYGGE 1

16.  ET GLIMT AV FORTIDEN
Kom om bord i våre historiske skip, dampskipene DS Børøysund og DS Styrbjørn. Kystlaget Viken, det første av Norges 117 kystlag holder åpent hus i skur nr. 28 og 29. Vi serverer kaffe og nystekte sveler, og viser maritime filmer og vårt kystbibliotek åpen for publikum.  
OSLO MARITIME KULTURVERNSENTER – NORDRE AKERSHUSKAI

17. VELKOMMEN OM BORD I POLITIBÅTEN
Kom om bord i politibåten og møt politifolkene som gjør fjorden trygg. De kan også vise deg småbåtguiden som nå er kommet som app til smarttelefon. Med småbåtguiden på mobilen har du all den informasjonen du trenger for å ferdes trygt på fjorden.  HAVNEPOLITIET – NORDRE AKERHUSKAI

Havnelangs 15. juni 2014
Besøk politibåten som holder til i havna.

18. BESØK CHRISTIAN RADICH
Velkommen om bord i fullriggeren Christian Radich. Skuta ble bygd som skoleskip i 1937, men i dag kan alle bli med den stolte skuta på tokt.
CHRISTIAN RADICH – AKERSHUSUTSTIKKEREN

Havnelangs 15. juni 2014


 
19. FÅ EN SMAK AV CRUISELIVET
Kom til oss og finn ut hvordan din cruisedrøm kan bli til virkelighet. Her kan du få gode råd om cruise og få gode tilbud. Bli med på vår quiz med mulighet til å vinne gavekort, eller bla i rykende ferske cruisekataloger. Du finner oss ved cruiseskipet Royal Princess på Akershuskaia.
ROYAL  CARIBBEAN CRUISE LINE – SEADREAM YACHT CLUB,  CRUISE.NO - VIPPETANGEN
 
20. DEN STORE FISKEKONKURRANSEN
Stor fiskekonkurranse på Vippetangen, alle aldersgrupper er velkomne. Konkurransen varer fra kl. 1200 til kl. 1545, premieutdeling til slutt. Flott fiskeutstyr i premie. Vi har fiskeutstyr til utlån, men ta gjerne med eget utstyr. Husk redningsutstyr til barna.
OSLO HAVFISKEKLUBB, NORMARK NORWAY - VIPPETANGEN

Havnelangs 15. juni 2014
Stor fiskekonkurranse på Vippetangen. Klarer du å fange den største fisken?

21.PRØV GOD FISK
Prøv noen av produktene til Norges største fiskemarked, Oslo fiskehall
FISKEHALLEN - VIPPETANGEN

22. SE HVORDAN KORNET BLIR TIL MEL
Til kornsiloen på Vippetangen kommer det båtlaster med blant annet hvete og rug, både fra Norge og ulike steder i Europa. Lær mer om de ulike kornsortene og se hvordan man lager korn til mel. Kjøp ferske bakevarer og god kaffe.
STRAND UNIKORN – KORNSILOEN PÅ VIPPETANGEN

23. DFDS ØNSKER VELKOMMEN OM BORD TIL NYOPPUSSET SKIP

DFDS Seaways holder åpent skip på Vippetangen fra kl. 1100 til 1400. Her får du en omvisning av skipets nye fasiliteter, smaksprøver fra våre nye restaurantkonsept, lek og moro for barna hvor Jack the Pirat kommer innom og konkurranser med fine premier– og selvfølgelig er det mulighet for å nyte sommerværet ute på dekk hvor Mermaid bar holder åpent. Husk å medbringe ID-kort med bilde. Vi ønsker dere velkommen om bord for en liten smakebit av hva en reise med DFDS til København kan by på!
DFDS – VIPPETANGEN

24. MØT TOLLERNE OG SE TOLLVESENETS METODER I KAMPEN MOT SMUGLERE
Kl. 1300, 1400 og 1500 viser Tollvesenets spesialtrente hunder hvordan de kan lukte seg fram til narkotika. Du kan også se den mobile skanneren som brukes for å lete etter smuglervarer.
Tollmuseet i Tollbugata 1a har åpent under Havnelangs, mens du finner tollbåten Snøgg like ved Havnepolitiets post og Cristian Radich.
TOLLVESENET - Ved fraktterminalen på Vippetangen

Havnelangs 15. juni 2014
Narkohund på jobb.

25. LÆR MER OM NORGES STØRSTE GODSHAVN – på land eller fra båt
Bli bedre kjent med planene for Norges største godshavn i Sydhavna og lær mer om den miljøvennlige sjøtransporten. Enten ved å besøke standen vår eller blir med på en  guidet båttur  tur til Norges største godshavn hvor containere fulle med sko, klær og andre forbruksvarer blir brakt i land. Turen tar ca. 45 min, og starter og slutter her. Turene starter kl. 12:00, 1300, 1400 og 1500.
OSLO HAVN KF – NORD PÅ REVIERKAIA

26. GI OSS FORSLAG TIL FREMTIDENS  HAVNEPROMENADE
Oslo skal få en ni kilometer lang havnepromenade fra Frognerstranda i vest til Grønlia i sør. Flere av områdene er allerede ferdige, men mye av promenaden må planlegges, og er
åpen for gode forslag. I dag kan tegne ditt forslag til hva du ønsker deg i fremtidens havnepromenade, enten med kritt på asfalten eller på papir. Her kan du også se forslag til  fremtidens Vippetangen.
OSLO HAVN KF – NORD PÅ REVIERKAIA

27. TA EN TITT PÅ BRANNBÅTEN
Ta en titt på brannbåten Redningen som kan slukke brann med vannkanoner. Her kan store og små også få sitte bak rattet på en veteranbrannbil.
BRANN OG REDNINGSETATEN – NORD PÅ REVIERKAIA, TREKAIA

Havnelangs 15. juni 2014
Se gamle brannbiler som slukket branner før i tiden.

28. BLI MED PÅ OMVISNING I OPERAEN
Bli med på spennende omvisning i Operaen kl. 1200, 1300 og 1400. Vi utforsker små og store rom i Operaen og får høre om hvordan en forestilling blir til. Varighet ca. 50 minutter. Under Havnelangs koster det 80 kr for voksne og 40 kr for barn. Søndag spilles blant annet familieforestillingen Stormen- Forteljinga om Miranda og Ferdinand som passer for barn fra ca. seks år og oppover. Billetter til omvisninger og forestillinger får du kjøpt på www.operaen.no eller i billettluken i foajéen.
DEN NORSKE OPERA & BALLETT – OPERAEN

29. SLIK SKAL HAVNEPROMENADEN OG FJORDBYEN BLI
Oslo står midt oppe i den største byutviklingen siden 1600-tallet, det er veldig mye som skal skje når de gamle havneområdene i sentrum skal transformeres til en Fjordby. Kom og se hvordan det skal bli i Bjørvika. Vi vil også presentere planene for Havnepromenaden, en ni km lang promenade som skal gå langs sjøkanten gjennom hele Fjordbyen.
Vi er lokalisert på «Sukkerbiten», et urbant kultur-/serveringssted bygget av containere syd for Operaen.
HAV EIENDOM og OSLO KOMMUNE v/PLAN OG BYGNINGSETATEN - «SUKKERBITEN»