Produktivt asfaltverk

Produktivt asfaltverk

Midt i hovedstaden, ytterst på Filipstad, ligger en liten asfaltfabrikk som produserer mer asfalt enn noengang.

Fabrikken er på størrelse med en halv fotballbane, og er plassert midt i byen, rett utenfor Aker Brygge og Tjuvholmen. Selv om arealet er omtrent ¼ av hva en vanlig asfaltfabrikk disponerer, er produksjonsvolumet for 2014 det dobbelte av en gjennomsnittlig norsk asfaltfabrikk. En så stor produksjon på et så lite areal setter selvsagt store krav til logistikk og planlegging.

-De færreste tror meg når jeg forteller at fabrikken endte på en produksjon på 147.000 tonn i 2014, forteller administrerende direktør Stig Lindland i Skanska Asfalt til anlegg.no. 

Alt tilslagsmateriale blir levert med båt og fortløpende produsert. Massene ligger sjelden mer en uke før de er foredlet til asfalt og lagt ut på ulike prosjekter i Oslo og omegn.

– For å få til en så høy produksjon på et så lite område jobber vi skift kontinuerlig fra begynnelsen av mai til oktober, forteller Lindland. Den sentrale beliggenheten gjør at asfalten Skanska legger ut i Oslo og omegn er uvanlig kortreist. 

– Vi tilstreber å tenke grønt på fabrikken. Vi fyrer med LPG, får råvarer levert sjøveien og har i tillegg en høy andel gjenvunnet asfalt. Vi har til sammen gjenbrukt 14 000 tonn asfalt på fabrikken samt utnyttet 60 000 tonn lokale overskuddsmasser fra Skanskas virksomhet på Fornebu, fortsetter Lindland.

Asfaltfabrikken til Skanska ble etablert sommeren 2011 men hadde en beskjeden produksjon på 45 000 tonn det første året. Etter en treg start har produksjonen de siste årene virkelig tatt av. Den endte på 132 000 tonn i 2013 og altså 147 000 tonn i 2014.