Nå kommer øyene enda nærmere byen

Nå kommer øyene enda nærmere byen

Båtene til øyene har gått fra Vippetangen i nesten 100 år. Lørdag 21. mars starter en ny epoke når den nye øybåtterminalen på Rådhusbrygge 4 tas i bruk, nærmere byen og de reisende.

– Øybåtene hadde svært mange reisende i fjor. Vi håper flyttingen nærmere sentrum gjør tilbudet enda mer tilgjengelig for enda flere reisende, sier Byråd for miljø og samferdsel Guri Melby (V).

Det er Oslo Havn som har hatt ansvaret for å bygge den nye øybåtterminalen på oppdrag fra Ruter. 

– Øyene i Oslo byr på fantastiske friluftsopplevelser, og vi håper at den nye terminalen nærmere byen vil få enda flere til å oppdage øyparadiset ute i fjorden, bare en kort båtreise unna, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran (bildet).

Nå kommer øyene enda nærmere byen

Knutepunkt

Bystyret vedtok den nye terminalen i 2012 og arbeidet med bryggen startet våren 2014. Ferdigstillelse har tatt noe tid, blant annet fordi det ble funnet en stor gammel oljetank nedgravd i bryggen. For å hindre forurensning måtte tanken fjernes før bryggen kunne ferdigstilles.

Rådhusbrygge 4 er kraftig oppgradert med køordnere, tydelig skilting, sykkelparkering og en flytebrygge hvor båtene legger til. Dekket på bryggen er rehabilitert etter anvisning fra Byantikvaren med brostein og granittheller i gangledene.

Trikken og bussen har holdeplasser like i nærheten, samtidig som det kun er en kort gåtur fra T-banen og toget på Nationaltheatret stasjon.

– Dette blir et knutepunkt som binder kollektivnettverket vårt bedre sammen når vi får samlet alle båtrutene på samme sted. Vi gleder oss til å gjøre øyene langt mer tilgjengelige, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Samtidig med flyttingen starter vårrutene. Det betyr avganger hver time fram til 9. mai da båtene begynner å gå hver halvtime. 20. juni starter sommerrutene og båtene går da hvert kvarter ut til øyene.