Arealeffektiv og samlokalisert havnedrift har åpnet for byutvikling langs fjorden.
Oslo Havn har en visjon om å utvikle verdens mest effektive og miljøvennlige bynære havn. Vi samarbeider med mange aktører for å utvikle en bærekraftig havn og bidra til Oslo som attraktiv og bærekraftig by.
Bidrar til bærekraftig by
Oslo by ble utviklet og bygget rundt handelen og aktiviteten i Bjørvika. Oslo har helt siden seilskutetiden hatt en travel havn.
Oslo Havn har fra gammelt av eid og forvaltet de sjønære arealene i byen. Bystyrets fjordbyvedtak fra år 2000 åpnet for salg og byutvikling av sentrumsnære havneområder og konsentrasjon og utvikling av en effektiv godshavn i Sydhavna.
Fjordbyen og havnepromenade
Oslo Havn samarbeider med aktører i byen om å utvikle Fjordbyen Oslo og den ni kilometer lange havnepromenaden.
Havnepromenaden strekker seg fra Grønlia i sør til Frognerkilen i nord. Den populære promenaden langs sjøkanten tilbyr et variert tilbud av butikker, serveringssteder, kunstinstitusjoner, badeplasser og rekreasjonsområder som er tilgjengelig hele året.
Som grunneier utvikler Oslo Havn sammen med datterselskapet HAV Eiendom bynære, bærekraftige bolig-, nærings- og rekreasjonsområder på Filipstad, Vippetangen, Bjørvika og Grønlia.
Oslo Havn har etablert buffersoner og publikumsvennlige parker som Bekkelagsbadet på Ormsund, Trettenparken på Filipstad, parken ved Normandieplassen på Vippetangen og buffersonen ytterst på Sjursøya. Den siste buffersonen skal etableres på Grønlia vis-à-vis Sørenga.
Parkene skaper aktivitet og er populære grøntområder.
Nullutslipp med bynær havn
Innen 2030 skal byen fjerne 95 prosent av klimagassutslippene. I Oslo havn skal utslippene ned med 85 prosent i samme periode, og på sikt bli utslippsfri.
Havna og byen skal bygge utslippsfrie løsninger. Et felles løft i Oslo kommune kan få ned utslippene fra transportsektoren. Oslo kommunes klimastrategi med tilhørende klimabudsjett viser stegene frem til en utslippsfri by og havn.
Havnas viktigste miljøtiltak for at byen skal nå sine klimamål er å flytte gods fra vei til sjø. I arbeidet med å bli en nullutslippshavn vil Oslo Havn være en pådriver for å flytte mer gods fra vei til sjø, og redusere utslippene fra skip og transport på land.
Planen for nullutslippshavna i Oslo er lagt. Nå skal den gjennomføres. Det krever samarbeid mellom Oslo Havn, kundene i havna og næringslivet i Oslo. Sammen kan vi gjøre havna og byen utslippsfri.
Oslo Havn tror det er mulig å nå utslippskuttet innen 2030. Havna har vist evne til omstilling og tatt i bruk nye grønne løsninger.
Oslo Havn fikk i 2020 verdens første elektriske arbeidsbåt i sitt slag. Pelikan 2 skal rydde søppel i Indre Oslofjord. Oslo Havn bruker også droner til å lete etter søppel.
Oslo Havn jobber målbevisst med å begrense støy fra havna. Innspill fra naboer og tett dialog med aktørene er viktig.
Oslo er en arena for innovasjon, utprøving og kommersialisering av nye klimaløsninger og teknologi. Ny teknologi og en felles anskaffelsesstrategi i Oslo bidrar til å bringe fram nye logistikk løsninger.